Travelt var det riktignok i denne gata også for hundre år siden og mer. Her hastet folk mellom butikkene, som lå på rekke og rad, her rumlet vogner i full fart over brusteinene, det gnistret elektrisk av trikkene og brummet iltert i en og annen bil. Men her var det likevel tid, plass og hygge nok til å stoppe opp og nyte sommerdagen for den som ville det.

Vi ser inn i en scene fra sommeren 1909, med småjenter i skjørt, lyse bluser og stråhatter, damer i lette gevanter, og strammere antrukne herrer, men også noen av dem med en sommerlig hatt på hodet. Her står vi på hjørnet mot Nordre gate, der Ole Dahl frister med sesongens moter. Mot vest skjermer store markiser utstillingsvinduene for det skarpe lyset, slik det også blir gjort på nordsiden av gata, der sola skinner rett imot.

Ole Dahl hadde startet sin forretning i 1890, etter læreår i bransjen både hos Joh. D.F. Lyng og hos sin eldre bror, Anders Dahl, som i 1873 hadde etablert firmaet A. Dahl & Co. Brødrene Dahl vokste opp på Røros og hadde kommet til Trondheim hhv. i 1859 og 1870. Ole Dahl kjøpte gården i Olav Tryggvasons gate (daværende Strandgaden) nr. 27, samme år som han

begynte for seg selv. På slutten av 1890-tallet kjøpte han også naboeiendommen, nr. 25, og slo sammen de to gårdene til ett butikklokale. Her sto han selv gjerne bak disken, og et like fast inventar i butikken var søsteren Karen som var kommet sammen med Ole til byen.

Lenger borte i gata hadde Anders Dahl ekspandert betydelig i årenes løp og satt med flotte og moderne butikklokaler i nr. 16 og hadde fått oppmurt en stor lagerbygning i Gjelvangveita like før han døde, 63 år gammel i 1908. I gavlen på den høye, nye bygningen sto stjernen -

firmaets kjente merke - fortsatt og lyste.

Ovenpå i Ole Dahls hjørnegård hadde tannlege Axel Christophersen sine kontorer. Nå i 1909 hadde en av hans kolleger, Signe Krog, nettopp sluttet. Etter to års praksis hadde hun etablert eget tannlegekontor i salmaker Haaves gård like bortenfor, i Olav Tryggvasons gate 19. Et skilt hadde hun fått opp og markerte seg nesten like tydelig i bybildet som sin tidligere sjef. Signe Krog var byens andre kvinnelige tannlege etter Johanne Prydz Selmer, med eksamen fra Tannlegeskolen i Kristiania i 1906. Utdannelsen hadde hun tatt forholdsvis sent, og da hun i oktober 1908 tok imot sine første pasienter i egne lokaler, var hun litt over 40 år.

Men gammel eller ung, dette var ei gate for alle.