Det hender vi oppholder oss sør i Frankrike. - Spis desserten deres, pleier vi si til våre livsledsagere da. - Nei, i kveld er vi ikke på slankeren, hender det de svarer.

Årsaken til slike underlige dialoger er vår hardnakkede påstand om at grunnen til at franske fruer har en tendens til å holde seg sylslanke uansett hvor mye mat de stapper i seg, er at de alltid spiser dessert.

Det er viktig å ivareta helheten i et måltid, gi det en start og en avslutning, Å kutte ut desserten etter en vel overdådig hovedrett, er som å springe i vill fart vekk fra et brennende hus - fremfor å finne frem vannslangen.

Ja, ja, kanskje ikke. Det er ikke helt sikkert det er slik det henger sammen. Men det er uansett stas med dessert. Med en god dessert.

Og hva gir en bedre dessert nå midt på sommeren enn høysommerens frodigste frukt? Fersken er magisk på tampen av juli. Det vet franskmennene, som vi altså har til hensikt å feire VM-gull med også denne helgen.

Vi spiser vår franske fersken med hjemmelaget italiensk is. Klassikeren semifreddo har fått sitt navn (som betyr halvkald) fordi den smelter ganske kjapt etter den er tatt ut av fryseren.

Den er praktisk av den grunn, altså at den rask blir spisemoden. Dessuten er den helt grei å lage, uten ismaskin eller altfor mye annet styr. Men den viktigste årsaken til at vi lager semifreddo, er at den med bruk av de beste råvarer, blir fantastisk god.

Den står seg sammen med mye, også annen frukt. Om du ikke ønsker deg, eller ikke har fersken, kan du bruke andre frukter som epler, pærer, plommer og aprikos. Men styr unna nektariner, de egner seg ikke like godt. Steketiden varier noe ut ifra hvilken frukt du velger.

Men kosen blir omtrent den samme.

Spis mer dessert!