En mann står med et halvspist brød og kaster biter til hylende måser. En liten klype av de utenlandske turistene som besøker byen står og ser på Nordens største trepalé.

I enden av prydhagen på hjørnet av Munkegata og Dronningens gate, sitter Hege Flakk i solen med tvillingene Amanda og Nikolai hvilende i skyggen.

Her så det varmt og behagelig ut! Har du noe i mot at jeg setter meg ned sammen med deg?

- Nei, for all del. Her er det rom for flere, bare sett deg ned du.

Så utrolig søte! Hvor gamle er de?

- De har faktisk blitt hele 16 måneder nå. De er toeggede tvillinger. Man får ikke både jente og gutt, hvis barna er eneggede tvillinger.

16 måneder er ikke mye!

- Nei, det er det ikke, men tiden går utrolig fort. Jeg har vært i permisjon til nå, så allerede til høsten starter de i barnehagen.

Så du har vært i mammapermisjon i 16 måneder?

- Nei, vet du hva, jeg har faktisk vært enda lenger enn det. Amanda og Nikolai kom til verden tre måneder for tidlig, så jeg har hatt permisjon siden, tja, jeg startet vel i februar i fjor.

De fleste begynner jo i barnehage rundt ettårsalderen. Hva er grunnen til at de ikke har startet tidligere?

- De er født prematur og har derfor ikke utviklet seg i samme tempo som andre barn. De er rundt 13 måneder gamle utviklingsmessig. Og så var ikke opptaket for barnehager noe tidligere enn august, så da må vi vente til da. Men jeg syns det passer perfekt.

Hva jobber du som?

- Jeg er fysioterapeut i turnus. Det vil si at jeg er ferdig med bachelorgraden i fysioterapi. Etter det må jeg jobbe ett år for å bli autorisert fysioterapeut. Jeg har nå igjen seks måneder av det året.

Da kom vel tvillingene på et litt ubeleilig tidspunkt?

- Nei, det gikk faktisk akkurat greit. Jeg var ferdig med den første perioden av praksisen før de kom til. Så da har jeg det siste halvåret igjen når tvillingene begynner i barnehage. Det er veldig deilig.

Hva har du brukt de 16 månedene du har vært i permisjon på?

- Jeg har vel for det meste sprunget etter tvillingene. Hehe, nei da. Det har vært lite søvn og mye å gjøre, men vi har for det meste kost oss hjemme.

Ingen ferietur i sommer altså?

- Vi tok en liten tur til Stavanger og opp igjen, men ellers har det vært lite reising.

Med fly da, eller?

- Nei, vi kjørte faktisk bil på natten, og da gikk det jo ganske greit.

Så de sov gjennom hele turen?

- Å nei, så absolutt ikke. Ikke i nærheten heller. Men de sov mer enn hva de ville gjort hvis vi hadde kjørt på dagtid. Så det var en liten fordel.

Det vil jo bli en stor forandring å sende disse to søte smårollingene i barnehagen om noen uker?

- Du, jeg storgleder meg. Det blir fantastisk å dra tilbake på jobb, og ha egen lunsj, ikke minst. Det blir veldig fint. Jeg tror tvillingene er veldig klare for det de også. Da får de ut og leke seg litt, og være sammen med andre unger. Eller litt mer sammen med andre unger.

Vil de være i samme avdeling når de begynner?

- Ja, og det tror jeg blir veldig fint. Det blir i hvert fall mye mer praktisk for oss som skal levere og hente dem. Da slipper vi å gå på to forskjellige plasser i barnehagen for å hente saker og tvillingene. Det går iallfall en del raskere, og det er stor fordel i en nokså travel hverdag.

Så du tror ikke du blir å savne dem når de begynner?

- Å jo, absolutt. Men for en deilig følelse det vil være å komme hjem fra jobb hvor man har savnet tvillingene sine. Det høres for meg helt fantastisk ut.

Blir det flere barn etter hvert?

- Nei, nå er jeg ferdig. Jeg er kjempefornøyd med å ha fått to fantastiske barn, og både jente og gutt. Det er faktisk helt perfekt for oss. Det var akkurat slik vi hadde sett det for oss.

Bor dere i byen?

- Vi har faktisk akkurat flyttet til Stjørdal. Vi bodde i byen frem til tvillingene kom, og flyttet på oss da. Vi byttet ut leilighet med enebolig. Det er veldig deilig å ha en plen man kan gå ut på.

En bytur dette her da altså?

- Ja, vi har vært på sykehuset for en liten sjekk. Så nå skal vi bare kose oss litt i Trondheim. Det er veldig innafor med tanke på det fine været som er i dag. Godt å bare sette seg ned i sola i noen minutter.

Nå ser det nesten ut til at tvillingene er i ferd med å våkne.

- Jeg må vel ta å trille litt på dem etter hvert igjen. De har ikke sovet mer enn 20 minutter, og vanligvis sover de rundt 40 minutter på denne tiden.

Jeg syns å se at de er tvillinger, tør jeg påstå.

- De har en del likhetstrekk, men jeg tror de er mer søskenlik enn tvillinglik.

Du får ha en fin dag videre i solen og på byturen i Trondheim!

- Jo, takk det samme! Det blir nok å trille videre for min del. Men jeg skal forsøke å nyte solen litt til.