Vi er blitt tilvent hete sommerdager de siste ukene, det har gjort det fristende å ty til mattradisjoner til folkeslag som er mer vant til steikende sol enn det vi er.

Derfor oppsøker vi matkulturen i Midtøsten på jakt etter smak til kyllingen i dag. Krydderblandingen za'atar har forskjellige smaksnyanser ettersom hvilket land eller område du befinner deg i, og vi må vel si vi har en fornorsket versjon.

Det språklige opphavet til za'atar kommer fra en spesiell type villtimian som er en sentral ingrediens i blandingen. Smaken på den blir gjerne beskrevet som en mellomting mellom timian og oregano. Den dagen vi laget dette, fant vi ikke vanlig timian i butikken, brukte oregano. Timian vil altså være like naturlig. En annen sentral ingrediens i za'atar er sumak, de tørkede røde bærene som er en del av smaksbildet i mange retter fra denne regionen. Fortsatt må du vel til innvandrerbutikker for å få tak i det.

Za'atar brukes like gjerne til frokostyoghurten som til hvit fisk eller grønnsakretter, men en kyllingrett er det perfekte stedet å begynne.

Kylling za'atar er ikke vanskelig å lage, og tar heller ikke lang tid. Men noe hviletid er fint å legge inn. Det perfekte er å la kjøttet ligge i marinaden en hel natt.

Du kan spise kylling za'atar enkelt sammen med ris, couscous, bulgur eller quinoa, eller hva du måtte foretrekke. Vi tok på oss litt mer arbeid, og serverer søtpotetfrittes (bakt i ovn, for enkelhets skyld, men fritter gjerne). En syrlig salat med base i yoghurt er perfekt tilbehør.

Oppskrift

Kylling za'atar med bakt søtpotet

Fire personer

1 stor kylling, skjært i små deler

1 ss hakket oregano eller timian

1 ss spisskummen

1 ss sesamfrø

1 ss sumak

0,5 ss salt

0,5 ss svart pepper

2 store fedd bakt hvitløk

0,5 sitron (saft og raspet skall)

1 ss hakket fersk rosmarin

1 hakket grønn chili med frø

6 ss olivenolje

1 ts salt

Salat

200 g gresk yoghurt

2 hjertesalater

1 finhakket sjalottløk

en neve fersk mynte

en neve fersk bladpersille

sitronsaft

salt

Bakt søtpotetfries

2 søtpoteter

2 ss spisskummen

2 ts salt

2 ss maisenna

1. Bak hvitløk i god tid i forveien. Gjør det ved å pensle en hel hvitløk med olje, pakk tett i aluminiumsfolie og bak i ovn på 200 grader i 35–40 minutter. Rens hvitløken, dryss over salt, legg i olivenolje. Dette holder seg i flere uker i kjøleskap. Når du baker hvitløk blir den søtere, mildere og mer avrundet.

2. Bland krydderet. (Sumak må du kanskje i en innvandrerbutikk for å finne) Rør inn knust bakt hvitløk, saft og finraspet skall fra sitron, rosmarin, chili, olivenolje og salt.

3. Del opp kyllingen i naturlige deler. (Ta vare på skroget til senere bruk) Gni kyllingen inn med marinaden og hell resten over. La helst ligge natten over i kjøleskap, ev. romtemperert i et par timer.

4. Bak kyllingen i ovn på 160 grader i 15 minutter.

5. Bak søtpotetfries ved å vaske og skjære søtpotet i passende strimler, la ligge noen minutter på kjøkkenpapir. Legg i ildfast form delt med bakepapir, og fordel spisskummen, salt og maisenna over chipsene. Maisenna gjør chipsen sprøere. Bak på 210 grader i cirka 30 minutter. Rør av og til.

6. Snitt hjertesalat og hakk løk, mynte og persille. Rør inn i yoghurt og smak til med sitronsaft og salt.

Ikke lyst på kylling?

Bytt gjerne ut kyllingen med svinekjøtt(ytrefilet) eller skalldyr som f. eks trollkrabbe. Ved bruk av skalldyr stekes/ grilles disse rett etter at du har tilført krydderblandingen. Urtene bytter du ut med koriander og bladpersille.