En sommer er over, og vi skal ses igjen til neste år, og alt det der.

Men selv om hverdagen kommer snikende, og sjekk av badetemperaturer må vike for smøring av matpakker, dagene blir kortere og nettene lengre, så finnes det strategier for å forlenge følelsen av sommer.

Man kan for eksempel spekulere litt på hvilken råvare som best ivaretar smaken, lukten og fargen av sol, og vi blir litt overrasket om du ikke er enig med oss i at sitron er en veldig god kandidat.

Man kan bruke sitron til veldig mye forskjellig, veldig mye godt.

For eksempel kan du blande sitron med smør og sukker, lage det engelskmennene kaller en curd - og steke den sammen med mørdeig.

Siden du skal bruke mange eggeplommer, er det perfekt å bruke eggehvitene til en skikkelig marengstopp over sitronfyllet.

Det skal noen operasjoner til før denne kaka er ferdig, men ingen av dem er spesielt kompliserte. Beregn litt god tid, og spesielt mye god hviletid, så kommer du garantert i mål.

Oppskrift sitroncurdterte

Mørdeig

200 g hvetemel

120 g usaltet smør

75 g melis

1 ts vaniljesukker

25 g mandelmel (ikke fettredusert!)

1 egg

1. Bland hvetemel, melis, vaniljesukker og mandelmel (ev. malte skjoldete mandler) med K-krok i kjøkkenmaskin. Skjær smør i terninger og tilsett. Kjør på lav hastighet til smøret er blandet med melet. Tilsett egget og la maskinen gå på laveste hastighet til alt er godt blandet sammen.

2. Ta deigen ut av bollen og kna den forsiktig sammen. Pakk i plastfolie og avkjøl i kjøleskap i minst en time før bruk. Kjevl ut til åtte småformer eller en stor form på ca. 24 cm. Prikk bunnen av hver form med en gaffel.

3. Frys formene i minst 30 min. Stek dem så fra frossen tilstand i forvarmet ovn på 200 grader i ca. 14 minutter.

Sitroncurd

150 g sitronsaft (fra ca. to sitroner)

Raspet skall fra en halv sitron

175 g sukker

6 eggeplommer

250 g smør

1. Ta smøret ut fra kjøleskapet og del den oppveide mengden opp i terninger.

2. Bland sitronsaft, sitronskall, sukker og eggeplommer i en kasserolle. Varm opp under konstant omrøringtil kremen koker.

3. Trekk kjelen av varmen og pisk inn smøret litt av gangen.

4. Fyll kremen i de stekte mørdeigsbunnene.

Marengs

100 g eggehvite (fra ca. fem egg)

400 g sukker

1. Pisk i vannbad til sukkeret er oppløst. Pisk så videre til marengsen er så fast at du kan snu bollen opp/ned.

2. Sprøyt marengsen over paiene. Bruk brenner til å svi marengsen i kantene. Server, gjerne pyntet med mynteblader.

Perfekt sommerfrokost

Tips: Med ambisjoner om å forlenge smaken av sommer lengst mulig, vil det være strategisk å lage såpass mye sitroncurd, at du også får en krukke du kan bruke til pålegg. Til toast og nybakt brød eller rundstykker er lemon curd optimalt tilbehør. Føler du for å starte dagen på skikkelig syndig vis, bruker du smør i tillegg til sitronsmøret. Smør på smør er optimal nytelse.