Den høye murgården var reist i årene 1904-05 med manufakturhandler Anders Dahl som byggherre og med Ilevolden 2 som adresse. På folkemunne overtok gården navnet etter forlystelsesstedet Løven i den forrige bygningen på denne tomten. Navnet var også gått i arv til mineralfabrikken Løven som i 1873 startet sin virksomhet samme sted, før den i 1900 ble flyttet til Erling Skakkes gate 1a.

I hjørnelokalet i den nye murgården åpnet Anders Dahl sin tredje manufakturforretning, her med A. Dahl som butikknavn. De to øvrige utsalgene var hovedforretningen A. Dahl & Co. i Olav Tryggvasons gate 16 og filialen Dahl & Co. i Innherredsveien 14. Rørosingen Dahl hadde etablert seg i Trondheim i 1873 og var i mange år regnet som byens ledende i sin bransje. Da han døde, 63 år gammel i 1908, ble firmaet overtatt av sønnene Johan Peder og Carl Alfred, som snart konsentrerte seg om forretningen i Olav Tryggvasons gate, med store utvidelser av lokalene der.

På Ilevollen ble klesbutikken avviklet i 1915 og kort etter ble eiendommen solgt til apoteker Jakob Sæther som siden 1913 hadde drevet Ilens Apotek i et leid lokale i gården. Som gårdeier flyttet Sæther apoteket til hjørnet, der det ble værende helt til 2003.

Nærmest i det vide fugleperspektivet fra kirketårnet ligger Nidareid gård som et minnesmerke over en annen betydelig handelsmann i Trondheim, grosserer Einar Gram. Han hørte til det gamle handelspatrisiatet i «Søgaden», der han beholdt familieeiendommen Gramgården (Kjøpmannsgata 34) til sin død i 1885. Eiendommen på Nidareid var en utskilt del av Abelsborg gård, og ble kjøpt av Gram i 1845 som landsted. Her ble hovedbygningen mot øst bygd i 1847 med Heinrich Ernst Schirmer som arkitekt og et tilbygg mot vest i 1867, tegnet av Fritz Meinhardt. Begge arkitektene kom opprinnelig fra Tyskland og var med på å innføre sveitserstilen til Norge.

Etter Einar Gram fikk lagmann Jacob Lindboe skjøte på Nidareid, mens eiendommen i årene omkring 1910 var eid av den svenske konsul i Trondheim, Gustaf Oscar Örn. Fra 1916 kom familien Lindboe igjen inn som eiere, da den unge overrettssakføreren Ørnulf Lindboe overtok sitt barndomshjem. Lindboe var fra 1920 byens borgermester og fra 1934 forstander ved Thomas Angells stiftelser, før han flyttet til Drammen i 1958 og solgte Nidareid gård, der Bjørnson en gang i lagmannens tid skal ha stått på trappen og talt så høyt at det hørtes helt inn til Torvet.

Her finner du mange flere bilder og fortellinger fra Trondheim før og nå.