Vi vet at lyset beveger seg med en hastighet på 299 792 458 meter i sekundet (1 079 252 848,8 km/t.) Vi vet at også at lydens hastighet er 340 meter i sekundet.

Men hvor raskt beveger døden seg?

Dette er kanskje et spørsmål som de fleste av oss ikke ønsker svar på, og som de fleste av oss vil stille oss tvilende til om det i det hele tatt er mulig å måle.

Som lus på en tjærekost

Det er det, mener forskerne ved Standford University i Pablo Alto, California. Denne måneden ble nemlig rapportene fra studiet publisert i det prestisjetunge fagbladet «Science» og norske forskning.no.

- Døden beveger seg i en hastighet på 2 milimeter i timen, hevder forskerne.

Så hvordan har de kommet fram til denne forbløffende opplysningen? Ved å studere et døende froskeggcelle fastslår de at døden kveler cellen med en hastighet på 30 mikrometer i minutter - 0,5 mikrometer i sekundet.

En mikrometer er en tusendels millimeter, noe som igjen gir 1,8 millimeter i timen.

Mannen med ljåen: Døden har mange kallenavn: Mannen med ljåen, Gammel-Erik, Fanden, Tykje, Mannen med hoven, Styggemannen, Puke, Drolen og Gutte gråskjegg.

Selvmordsprogrammet

Denne prosessen kalles apoptose eller «selvmordsprogrammet», en naturlig prosess der enkeltceller i vev er «programmert» til å dø. En naturlig del av alt liv og en kjent konstant i fosterutvikling.

Gjennom å studere froskeeggcellen gjennom moderne mikroskop kunne forskerne slå fast at denne prosessen gikk som en slags «bølge» gjennom cellen. Ikke ulikt en «bølge» som kan oppleves på en fotballstadion der publikum reiser og setter seg i et forutbestemt mønster.

Les hele artikkelen her ( krever innlogging / betaling)