Vi kan for eksempel lage hverdagsmaten så frisk og god at den også passer til helg – og at vi lager litt helg eller feriestemning i hverdagen.

De første høstukene kan være tunge. Vi skal tilbake til rutinene, eller vi skal venne oss til nye rutiner. Vi skal søke avlat for sommerens eksesser, vi skal tilbake til middager uten vin, brødskiver uten smør, velge bort de dyreste kjøttstykkene, spise sunnere, leve sunnere.

Det er godt også, å komme tilbake til en mer nøktern og rutinepreget hverdag. Men vi trenger ikke leve hverdagen eller lage mat som er så hverdagslig at den blir traurig.

Man driver kanskje ikke med høst-forsetter, men hadde man gjort det, kunne vi foreslått ett her: Prøv å lage færrest mulig middager med halvfabrikata. I hvert fall i de tilfeller der å lage mat «fra grunn av» tar bare et femminutt ekstra. Å lage tomatsuppe med bokstomater eller ferske, tilsatt litt løk, litt hvitløk, litt sitron, litt olje, litt salt, litt sukker, tar knapt lengre tid enn å koke en pose pulver tilsatt vann – og forskjellen i friskhet og tomatsmak er formidabel.

Pasta med tomatsaus er en annen halvfabrikata-klassiker som er moden for pensjonisttilværelse.

Vi tipper du får vel så stor entusiasme fra så vel store som små ved å lage den selv. For eksempel med det saftigste kyllingkjøttet; som du henter fra lårbeinet.

Dette er en hverdagsrett laget som om det var en fest. Og det kan det sannelig fort bli når du byr inn på dette. Men retten kan lages enda enklere, sjekk ukas tips for veiledning.

Oppskrift Pasta med kylling og tomat

Fire personer

Kjøtt fra fire lårfileter av kylling (cirka 600 g)

olje til steking

salt, pepper

2 sjalottløk

1 fedd hvitløk

1 klype tørket chili

2 dl tomatpulp (hermetisk tomat)

1 dl hvitvin

15 sherrytomater

0,5 dl fløte

25 gram parmesan

1 stor neve bladpersille

1. Bein evt ut kyllingen og del i små biter, krydre med salt og pepper, og brun i olje i en stor gryte.

2. Rens og hakk løk, og finhakk hvitløk. La surre med kjøttet til mykt.

3. Tilsett hvitvin og la koke ned med en tredjedel.

4. Tilsett tomatpulp og fløte. Kok opp og la så putre på svak varme i cirka 12 minutter, mens du koker pastaen. Mot slutten tilsettes sherrytomater (delt i fire) og ferskrevet parmesan.

6. Ha i pastaen og hakket bladpersille og rør det inn.

7. Fordel den glovarme pastasausen i porsjonstallerkener, dryss ekstra persille og parmesan på toppen, sammen med maldonsalt.

Herlig hybelmat

Dette er en ganske enkel rett, som godt kan lages enda enklere, og mer tilpasset ferske hybelboere. Hvitvin kan enkelt erstattes med litt kraft eller buljong. Og ferdig utbeinet lårkjøtt fås enkelt kjøpt på butikkene.