Den gamle Lysholmgården var revet litt over et år før, og nybygget var reist på rekordtid av trondhjemsfirmaet Jernbeton. Den nye forretningsgården var den første i helstøpt betong i byen, utført i en moderne, funksjonalistisk stil med Arne Vesterlid som arkitekt.

Den gamle hjørnegården i Olav Tryggvasons gate hadde i over hundre år vært tilholdssted for Jørgen B. Lysholms brenneri. Firmaet var etablert på denne eiendommen så tidlig som i 1821, og store mengder sprit, ikke minst akevitt, var produsert her i årenes løp. Etter bybrannen i 1841 ble gården gjenreist i mur, og den var eid av Lysholm helt til firmaets virksomhet ble overtatt av Vinmonopolet i 1924. En gruppe forretningsmenn overtok da gården og leide den ut til ulike butikk- og kontorformål, før et nytt A/S Lysholmgården gikk i gang med nybygget. I styret for dette selskapet satt overrettssakfører Vilhelm Moe, direktør Herman Frost i Jernbeton og bokhandler Johan Lyng. For 500 000 kr sikret de seg hele kvartalet mellom Olav Tryggvasons gate, Nordre, Ørjaveita og Jomfrugata.

Ved åpningen i april 1933 var Johan Lyng selv en av dem som hadde flyttet inn med sin forretning, som fra starten i 1927 hadde hatt lokaler i gården rett bortenfor, Schreinergården, Olav Tryggvasons gate 30. Fra samme gård kom også den over hundre år gamle manufakturforretningen Joh. D.F. Lyng, som fikk hjørnelokalet i den nye Lysholmgården. På denne tiden var forretningen eid av tredje generasjon i familien, Markus Hartmann Lyng, men da han døde fem år etter, ble firmaet avviklet etter 111 års drift. Sønnen John Lyng, den senere statsministeren (døpt Johan Daniel Fürstenberg som sin oldefar), var på det tidspunkt styreformann i familiebedriften.

En annen betydelig leietaker var Adolf Müller, som kom fra Britannia og etablerte et nytt firma, Müllers Hotell og Restaurant, i gården. Hotelldelen ble betydelig utvidet da et andre byggetrinn kunne åpnes i 1935, med fasade mot Nordre gate. Da Müller døde i 1939, ble firmaet overtatt av O.F. Borchgrevink, som endret navnet til Astoria etter krigen. I restauranten på hjørnet ble noe av den åpne balkongen glasset inn, slik Arne Vesterlid hadde foreslått for hele balkongen mot øst og sør i sine opprinnelige tegninger.

Etter Joh. D.F. Lyng overtok glassmagasinet A. Vold den store hjørnebutikken og holdt ennå stand der da varehuskjeden EPA bygde om deler av Lysholmgården i 1969. Etter en ny ombygging sto Lysholmgården frem i en ny og mer opprinnelig form igjen 30 år senere, nå under navnet Byhaven.

Her finner du mange flere bilder og fortellinger fra Trondheim før og nå