Lottopenger skal redde kulturarven

En fransk tv-stjerne mener å ha avslørt ukulturen i regjeringen, og har havnet i krangel med president Emmanuel Macron.

Kulturkjempene: President Emanuel Macron (til venstre) har utnevnt den kjente tv-personligheten Stéphane Bern (ytterst til høre) til å popularisere innsatsen for kulturarven. Her får de, sammen med kulturminister Francoise Nyssen (til venstre), en innføring i forfatteren Pierre Lotis’ hus i Rochefort. 

Flere millioner franskmenn står hver dag i kø for å kjøpe lottokuponger og ulike skrapelodd. Den sikre vinneren er staten, som driver det franske sidestykket til Norsk Tipping, men nå får den nedslitte franske kulturarven også en del av kaka. Foreløpig skal 15 millioner euro (147 millioner kroner) bidra til å redde 270 kirker, slott, bruer, springvann og nedlagte fabrikker, hvorav 18 er utpekt som spesielt verdifulle for fransk kultur.