Kåre Høsflot i Portrettet:

Morfars metode

Det var nedtelling til ragnarok, og B-52-flyene, lastet med atomvåpen, strøk over hustakene. Kåre Høsflot enset dem ikke. En kald fisk i en kald krig.

CV Kåre Høsflot

Alder: 75 år

Aktuell: Legger i disse dager siste hånd på treningsverket sammen med barnebarnet Johannes Høsflot Klæbo, slik at verdens beste langrennsløper forrige sesong skal bli enda bedre i vinter. En bok om samspillet mellom de to («Johannes & morfar» av Knut Georg Andresen) ble presentert i går.

Familie: Gift med Mildrid Høsflot. Sammen har de døtrene Marianne og Elisabeth, samt fem barnebarn og ett oldebarn.

Bor: Kolstad i Trondheim.

Yrke: Utdannet maskiningeniør. Jobbet med sykehusplanlegging som spesialfelt i forskjellige konsulentselskaper, senest i Cowi, der han gikk av nesten 72 år gammel. Har nå det fulle og hele ansvaret for Johannes’ treningsprogram.

Karriere som skitrener: Ble engasjert i det lokale idrettsmiljøet da familien etablerte seg på Kolstad i 1973. Var både oppmann og formann i Kolstad IL, og tok etter hvert alle trenerkursene i regi av skiforbundet. Har vært kretslagstrener i Sør-Trøndelag for både junior- og seniorløpere fra 1985. Hadde allerede trent et hundretalls trønderske skitalenter før morfars metode hjalp Johannes til å bli en verdensener.

Leser: Store mengder trenings- og faglitteratur for å holde seg oppdatert. Akkurat nå fordyper han seg i bøker og doktorgradsavhandlinger om effekten av høydetrening.

Ser på: Johannes på tredemølle, Johannes i skogen og Johannes på rulleski. Johannes til alle døgnets tider, med andre ord. Det er nå morfar har mest å gjøre. Når sesongen starter, kan han lene seg mer tilbake, for heller å gripe inn og beordre små justeringer underveis.

Lytter til: Er glad i klassisk musikk. Kona og flere venninner har abonnement på torsdagskonsertene til Trondheim Symfoniorkester, og hvis en av dem må melde forfall, sniker han seg med så ofte han kan. Hjemme og i bilen står NRK Klassisk på hele tiden.


«Det eneste vi skal bekymre oss for, er det vi kan gjøre noe med», lyder mantraet til han og barnebarnet Johannes Høsflot Klæbo flere tiår senere, når de to forsøker å bagatellisere alt det toppidretten egentlig handler om: Bagateller, i bunn og grunn.