Håkon Blekens ukjente superhelt:

En grunnstein er lagt

Det er en nokså hardkokt, kriminalistisk sfære vi inviteres inn i med tegneserien «Grå-Tom – Forbryternes fiende».

Forsiden til tegneserien «Grå-Tom - Forbryternes fiende». OM VERKET

KUNSTNER: Håkon Bleken (f. 1929)

Tegneserie i tolv ark, utført på tykt papir med blyant og tusj, 37,5 x 26 cm (tidlig 1940-tall)

 

Ran og mord setter sitt preg på byen, gode forretningsfolk ruineres, Grå-Tom jager gjennom slumkvartalenes dystreste byrom, skudd knaller, skurker plaffes ned og klapringen fra krokodillekjeftene i den fryktede Krokodilledammen varsler om en alltid overhengende fare. Allerede første rute forteller om Grå-Toms oppvekst blant skitne unger og lusete kjerringer i fattigkvarteret, og om forholdene på det nådeløse barnehjemmet, der pryl gjorde ham hard og motstandsdyktig. Allerede på forsidebildet ser vi det lynende blikket i Grå-Toms skarpskårne ansikt. Som teksten forklarer: «Grå-Tom hadde et kjekt og mandig ansikt med rene trekk. Navnet Grå-Tom kom av at han gikk med en grå hette når han var ute for å forklare forbrytelser.»