Sander Sagosen i Portrettet:

Luftens konge

«The sky is the limit», liksom. Særlig. Som om ikke verdens beste håndballspiller skulle sikte mye lenger og enda høyere enn som så?

Trondheim: Portrett Ukeadressa Sander Sagosen. Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen 


CV Sander Sagosen

Aktuell: Nettopp kåret til verdens beste håndballspiller av anerkjente «Handball Planet». Leder an i landslagets jakt på en ny VM-finale de neste ukene. VM-sluttspillet ble innledet i danske Herning mot Tunisia fredag, neste kamp er mot Saudi-Arabia lørdag.

Alder: 23 år

Familie: Samboer med Hanna Bredal Oftedal.

Bor: Paris.

Veien fram: Har målbevisst tatt steg for steg i en karriere der ekspertene, ennå mens han var tenåring, spådde at han kunne komme til å bli en av verdens beste håndballspillere. Etter å ha gått gradene hjemme i Charlottenlund og senere Kolstad, dro han via Haslum, der han ble seriemester, til Aalborg i den betydelig sterkere danske ligaen. De tre årene i Danmark gjorde ham klar for Paris Saint-Germain, der han nå er inne i sin andre sesong som mesterlagets midtpunkt. Franskmennene har gitt ham kallenavnet «Air France».

Lytter til: Det som står på, men er blitt mer obs på rap i det siste.

Leser: Ikke så mye, men jeg likte «Game of Thrones» godt.

Ser på: Det går en del i serier. «Suits», for eksempel. Forsøker å følge med på norsk tv også, liker spesielt dokumentarprogrammer.

Motto: Hvis ikke jeg tror på meg selv, er det ingen grunn til at andre skal gjøre det heller.


Det var to dager før nyttårsaften, og vi hadde klemt Sander Sagosen inn ved et lite tomannsbord på den aller minste Dromedar-kafeen i Trondheim. Det var så trangt for ham ved vindusplassen at bordplata, i takt med at han bøyde seg fram for å nippe til koppen med cappuccino, stadig ble løftet oppunder haka av de høye knærne. Hadde Christian Berge, landslagssjefen og trondhjemmer, han også, slumpet til å passere forbi på vei innover Bakklandet og sett hva den 195 centimeter lange stjernekroppen ble utsatt for av fysiske prøver, i en stilling som mest lignet en g-nøkkel, ville han sikkert satt himmel og jord i bevegelse for å frigjøre Sander. «Air France», som Sagosen kalles av fansen hjemme i Paris, hadde det derimot fortreffelig, forsikret han. Plenty med tid hadde han også, for juleferien hjemme hos foreldrene og søsknene på Nedre Charlottenlund var ennå ikke over, selv om landslaget skulle møtes i Oslo om noen dager før avreisen til VM i Danmark og Tyskland.