Da hjemredaksjonen fikk hakeslepp:

«Velkommen til oss - 1977»

Jeg vil påstå at dette huset har hakeslepp-garanti. Selv fikk jeg ferten av det via en Finn-annonse. Kåken skulle rives. Jeg mente at den fortjente å foreviges før den gikk til de evige boligjaktmarker, så jeg kastet meg i bilen og kjørte til Ramstadsjøen i Soknedal.

Velkommen til oss 1977. Takk, det var en glede. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Litt her og der: Alle de gamle speildørene har fått hvert sitt tapet. Ikke nødvendigvis det samme som i resten av rommet. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Gardiner: Gardiner og tapet i helt ulik farge og mønster, det var fullstendig innenfor den gang da. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Soverom: Tapet på tak og vegger. Akkurat her i kombinasjon med veldig snille gardiner. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Knallfarger: Ulike farger, ulike tapeter. Ingen regler. Vi har jo hørt at fruen i huset var glad i streke farger. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Sprekt: Disse takene får dagens hvitmalte standardløsning til å blekne, det må man kunne si. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Gilde kombinasjoner: Tapetet blir framhevet av malte felt i kontrastfarger. Ingen grunn til å spare på kruttet. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Hvor mange mønster? Ulike tapeter på samme rom var visstnok ikke så uvanlig, ifølge vår ekspertkilde. Vi tror allikevel at det var et fåtall som gikk for en såpass sprek kombinasjon som denne. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Tidskræsj: Gammel dør modernisert på 70-tallet. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Hvorfor ikke i taket også: I andre etasje har også himlingene blitt tilgodesett med farger og mønster. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Tapetdetalj rom ved kjøkken Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Selve trappetrinnene er overraskende nok umalt, men omgivelsene tar igjen det tapte. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Tapetdetalj stue Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Ingen regler: Vev i gilde farger på stormønstret tapet? Kjør på. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Heftig: På stua er det ikke fargebruken med først og frenst mønsteret som tarlitt pusten fra deg. Adresseavisen ligger klar til lesing på stolen. I storformat, selvsagt. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Ikke redd for uro: Det anser oss at Frida ikke bare var glad i farger, men også i mønster. Mye forskjellig mønster. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Tapetdetalj fra stua: En gammel døråpning er tettet og deretter tapetsert i med denne - som skiller seg relativt greit fra tapetet i resten av rommet. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Blått. Lilla. Gult. Grønt, Oransje. Hvitt. Fargerikt på 70-tallet var noe annet enn fargerikt i dag. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Less på mer: Ingen hadde hørt om less is more i 1977. Kjør på. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Male alt: Et blikk under vasken viser at kosten har vært her også. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

70-tallsfryd: Oransje knotter, gul tapet og grønnmalt treverk. Det er bare å gi seg over. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Hvitt felt: At varmtvannstanken ikke er blitt malt, er litt overraskende. Røropplegget er i hvert fall rødt. Dette var for øvrig husets badefasiliteter. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Kjøkkeninnredning: Skapene og skuffene er nok av god gammel dato, men har blitt tilført nok farge til at de sikkert så moderne ut i 1977. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Mønster: Hippiebevegelsens blomstrede klær speiler seg i en del tapet og tekstil på 70-tallet, forteller Randi Nygaard Lium. Kanskje er det dét vi ser her. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Detalj fra dør inn til kjøkken. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Farget interiør: Grønne gardiner, oransje tapet. Et naturlig 70-tallsfølge er en gul lampe. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Geometri: - Rundinger, ruter, geometriske mønster, ramser Randi Nygaard Lium opp når hun skal komme med stikkord for 70-tallets tekstiler og tapeter. Her har vi ruter og rundinger i ett og samme tapet. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

En tettet døråpning er snarere framhevet enn forsøkt skjult, med blått listverk og blomstrede gardin ved rundt den tidligere døra. Selve åpningen er kledd i samme tapet som resten av sommet. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Kjøkkenet: Det gule og oransje tapetet er brukt både på vegger, dører og på skapdører - innvendig og utvendig. Legg merke til at også kjøkkenbenken er kledd i belegg med mønster. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

Mettede farger: Frigjort fra alle regler om hva som passer sammen eller ikke, var det bare å kline til og bruke alle de mettede fargene man hadde lyst på. Hjem bilaget fredag 12. april  Foto: Guro Kulset Merakerås Guro Kulset Marakerås

- På slutten av 70-tallet, et lite tiår etter starten på flowerpower og ungdomsopprøret i Paris, hadde mettede farger og geometriske mønster nådd de tusen norske hjem, forteller Randi Nygaard Lium, seniorforsker ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Æraen med hjemmeværende mødre og velholdt teakmøblement var over, og de unge som skulle innrede sine hjem satt med en følelse av at ingen regler gjaldt lenger. Det fantes ikke den farge eller det mønster du ikke kunne ta inn i hjemmet ditt.