Hjemme hos

Et lite stykke Dakota i Credos bakgård

- Det hender jeg sender en snap til kameratene mine av hvite kokkeluer som står i hekken og plukker svart surbær. - De spør før de forsyner seg altså, forsikrer Christian. Michelinkokker går ikke på slang.

Folk og fe har slått rot på nye Lilleby  Foto: Guro Kulset Merakerås

Christian føler på forventningen om å ha kvalitetskunst på veggene, men synes det er dramatisk å bruke så mye penger på dette, og har begynt i det små. Hjem uke 18  Foto: Guro Kulset Merakerås

A man's touch: Det er Christian som er ansvarlig for innredning og planteinnkjøp. Han presiserer at stolen er en replika av Hans Wegnes skallstol, ikke en ekte. Så mye penger vil han nemlig ikke bruke på en stol. Hjem uke 18  Foto: Guro Kulset Merakerås

Michelinstjerne, boliger og industriminner: Stålkonstruksjonen etter den store maskinhallen til Berg maskin AS er et synlig minne om Lillebys nære fortid som industriområde, og danner en heftig ramme for bydelens store stolthet, Credo. Vi har besøkt rekkehuset til venstre i bildet.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Lilleby i 1952. 

Først ute: Rekkehusene i Dakota var den første delen av nye Lilleby som ble ferdigstilt. Boenhetene, som folk flyttet inn i for to år siden, er utstyrt med takterrasser eller tre etasjer.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Nattbordstubbe: - Brosjan har kjøpt seg sånn, for flere tusen kroner, forteller Christian. Han ville også ha, men mente dte måtte gå an å gå det billigere. Svigerbestefar tok oppdraget.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Stue og kjøkken: Ailo ser på matfar i håp om å få en godbit. Christian er i det minste på vei fra stua til kjøkkenet - som paret plasserte et annet sted enn der arkitekten ville ha det.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Sesongløsning: Hay-stolen er egentlig kjøpt som hagemøbel, men får overvintre på Sjåk-rommet, noe som også løser et lagringsproblem. Med mye uteplass blir det nemlig mange hagemøbler som har behov for sesonglagring.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Sjåk-rommet: Maleriene på dette rommet dukket opp bakerst i garasjen til Maris oldemor, og har blitt skåret til og rammet inn av ungdommen. Mye fra slekta på Sjåk har fått plass her, derfor kaller de bare rommet for Sjåk-rommet.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Krukker med det lille ekstra: - Jeg har tatt livet av mange planter underveis, men finner gradvis ut hva som funker, forteller Christian, som legger like stor vekt på krukkene som på selve planten.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Kortreist mat er verdsatt som aldri før, og hva kan være mer kortreist enn bær fra naboens hekk? Christian Vatn bor på Nye Lilleby og var blant de første som flyttet inn på det gamle industriområdet. 1100 boenheter og 10 års byggeperiode, det var ikke småtterier som ble igangsatt i 2014. Der det en gang var produksjon av stålvaier, teglstein, konfeksjon og redskaper til landbruksmaskiner, salg av biler og kanskje mest kjent, et smelteverk som produserte ferrosilisium mellom 1927 og 2002, er det nå boliger og parker under oppføring så langt øyet kan se. Og så disse kokke-luene. Fra Credo. I deler av skjelettet etter den gamle maskinparken, det det ble produsert utstyr til landbruksmaskiner så sent som i 2007, ligger restauranten som har vært på alles lepper etter at michelinstjerna ble tent. Og like ved siden av, der ligger noen rekkehus med den pussige gateadressen Dakota.