Utenriks

Grenseløs provokatør

Han er advokat, islamhater og nasjonalist. Rasmus Paludan er noe selv danskene ikke har sett tidligere, og nå vil han inn i Folketinget.

Denmark's Rasmus Paludan, from the far-right Stram Kurs (Hard Line) party, reacts in Lergravsparken, in Copenhagen, Denmark, April 24, 2019. Picture taken April 24, 2019. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via Reuters ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. DENMARK OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN DENMARK. Rasmus Paludan  Foto: RITZAU SCANPIX NTB Scanpix

Rasmus Paludan har plassert seg midt på Blågårds Plads i København sentrum. Han kaster et eksemplar av Koranen opp i luften, lar den bevisst falle på bakken – plukker den opp igjen – og kaster den deretter over til sin tro tjener, nestleder Ronnie Haakansson. Han kaller leken «5 koran» og hele opptrinnet er designet for å provosere mest mulig. Av og til, som i Kokkedal for noen dager siden, brenner han Koranen, og må, helt i tråd med planen, beskyttes av politiet i de innvandrertette bydelene han aller helst oppsøker for å gjennomføre sine stunts.