Portrettet

Den motvillige punkeren

Historien om Jonas Skybakmoen inneholder alt fra en sensasjonell debut, et smertefullt (og mislykket) forsøk på å forlate musikken – og tilbakekomsten.

Trondheim: Portrett på Jonas Skybakmoen. Bilder tatt i Fossegrenda. Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen  Foto: Mariann Dybdahl

En kveld i juni. Dramatisk utpenslede tordenskrallskyer over Oslo, over Jarle Bernhofts gamle studio i Kongens gate i Oslo. Jonas Skybakmoen bærer på et mildt alvor, en brukerdose ekte høflighet, lavmælt, fundamentalistisk seriøsitet. Det trange, dunkle studioet har en eim av innestengt årgangssvette. Han knasker halspastiller, det har vært en hard uke, øving med Johndoe, de har vrælt og tullet. Han har sunget to låter i Stockholm med det proffe eventbandet Stråmenn, begge intense trykkokere; «Should I stay or should I go» (The Clash) og «Burning Love» (som ga Elvis Presley en monsterhit). Så tilbake til Filter-redaksjonen i Oslo. Artig, sier han om det mangslungne yrkeslivet.