Portrettet:

Frode Bergs verste mareritt skjedde lenge før han ble arrestert i Moskva

I 711 døgn satt han innesperret på ni kvadratmeter i selskap med en amfetaminlanger, en militant islamist og en humørsyk passforfalsker. Da den uvirkelige spionen Frode Berg vendte hjem fra Moskva, ville han ut igjen så raskt som mulig, aller helst på cruise.

Frode Berg hjemme i Langøra i Kirkenes. Gamle grenseskilt og grensemerker pynter opp i garasjen. Foto: Yngve Grønvik Portrett av Frode Berg  Foto: Yngve Gronvik Yngve Grønvik

Om verden fortsatt hadde vært slik den var for ikke så lenge siden, kunne han muligens ha sittet på øverste dekk på et cruiseskip et sted i Middelhavet nå, sammen med kona Anita, og kjent kreftene vende tilbake. Det ville ikke ha stått på pengene heller. Det gikk ikke lang tid fra Frode Berg, som i en klassisk scene fra den kalde krigen, subbet over den russisk-litauiske grensen en fredag i november i fjor og ble utvekslet med to spiondømte russere, til en beskjemmet norsk stat satte 4,3 millioner kroner inn på kontoen hans som oppreisning for det han hadde gjennomlevd i Lefortovo-fengselet.