Ny leder i Den norske kirke

Som tenåring i Åfjord var andakter pinlige og Gud flaut

Han fikk drømmejobben, dro jorda rundt og møtte tre paver. Nå vender Olav Fykse Tveit tilbake til Norge for å lede en kirke i trøbbel.

Trondheim: Til portrettet i Ukeadressa. Den norske kirke har fått en ny frontfigur. Kirkerådet ansatte torsdag Olav Fykse Tveit (59) til ny preses i Bispemøtet.  Foto: Mariann Dybdahl

I desember 2010 gikk Olav Fykse Tveit gjennom korridorene i Vatikanet, på vei til sin første audiens hos paven. Med seg hadde han et par votter, en diktbok av Olav H. Hauge og en plan om å diskutere homofilispørsmålet. Om dette ikke var å banne i den katolske kirka, så var det i hvert fall ikke gitt at temaet ville skape vill jubel hos Benedict XVI. I en tale to år tidligere hadde paven sagt at det var like viktig å redde menneskeheten fra homofili som det var å redde verdens regnskog fra nedhugging.