Åse Kleveland om Gud, Dylan og hennes tid som geriljasoldat på Karl Johan 

Åse Kleveland har ledet OL, Tusenfryd, Grand Prix og et kulturdepartement. Nå er det slutt. Nå skal det synges.

Oslo, Norge. Portrett av Åse Kleveland, for Adresseavisen, ved boligen i Villaveien i Oslo. FOTO: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD Portrett av Åse Kleveland til Ukeadressa 2020  Foto: Martin Slottemo Lyngstad


CV Åse Kleveland

Aktuell: Ga i juni ut platen På frihjul, 44 år etter hennes forrige soloalbum.

Yrke: Artist.

Alder: 71 år

Sivil status: Gift med filmskaper Oddvar Bull Tuhus.

Bor: Marienlyst i Oslo.

Karriere: Ga ut sitt første album, Åse, i 1965. Vant norske Grand Prix året etter med «Intet nytt under solen», som kom på tredjeplass i den internasjonale finalen. Spilte på slutten av 80-tallet i gruppen Ballade, som vant Spellemannsprisen. Har vært forbundsleder for Norsk Musikerforbund, direktør for Tusenfryd, leder for Likestillingsrådet, kulturminister, direktør i Svenska Filminstitutet, Rikskonsertene. Har mottatt flere priser og utmerkelser, blant annet Arne Skouens Ærespris, Norsk Forms Hederspris, Pillarguriprisen, Ingmar Bergman-prisen og blitt utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Leser: Akkurat nå en fascinerende bok om månens innflytelse på kunsten, kulturen og vår fantasi. Jeg ble inspirert til å ta med en låt av Jim Morrison fra The Doors på albumet, oversatt av Lars Saabye-Christensen: «En Måneskinnstur». Den må du høre på!

Ser på: Nyheter (mye CNN etter Trumps entre), alle gode dokumentarfilmer – ikke minst om musikken. Tull og moro i helgene, og noen fete historiske miniserier på HBO og Netflix.

Hører på: Bob Dylans nyutkomne album Rough and Rowdy Ways. Wow! Den mannen blir bare bedre. Jeg ble også tipset om et nytt og originalt talent: Unge Marie fra Trondheim som har fått et stort publikum på kort tid med sine originale sanger.

Spiser helst: Det meste, men gjerne fisk, masse grønnsaker, og periodevis bløtkake. Liker å lage mat. Omtrent hver tredje måned får jeg en akutt trang til en skikkelig trippelburger med stor porsjon pommes frites. Det etterfølges av en dundrende maveknip som holder lysten borte i omtrent tre nye måneder.Er det en Harley Davidson vi hører i det fjerne?