Portrettet:

Den utvalgte

En munk som har bodd utenfor hjemlandet i 30 år. En by som har vært uten katolsk biskop i 10 år. Nå har paven bestemt at Erik Varden og Trondheim skal leve sammen i mange år.

Oslo 21.09.2020 Erik Varden blir katolsk biskop av Trondheim. Ukeportrettet i Ukeadressa. Her er han i Lunden kloster i Oslo foto Kristin Svorte  Foto: Kristin Svorte


CV - Erik Varden (46)

Aktuell: Vigsles i dag i Nidarosdomen til ny katolsk biskop av Trondheim.

Yrke: Biskop.

Sivil status: Singel (lever i sølibat).

Bor: Trondheim.

Karriere: Flyttet fra Norge til Wales i 1990 for å gå på Atlantic College. Konverterte til katolisismen i 1993. Studerte i Cambridge, der han tok en mastergrad i teologi (1995) og en doktorgrad i kirkehistorie (2000). Flyttet i 2002 inn i klosteret Mount Saint Bernard utenfor Leicester, som han ble leder for i 2013. I 2018 ga han ut boken The Shattering of Loneliness, som kom ut på norsk i fjor.

Leser: Jeg pleier å lese flere ting på én gang. Det er hummer og kanari. Jeg leser Asbjørnsen og Moe, et bind med eventyr jeg leste da jeg var liten, som jeg fant hjemme. Så leser jeg en biografi om Jérôme Lejeune, en fransk genetiker.

Ser på: Jeg ser gjerne film. I det siste har jeg sett Iris med Judi Dench, en dokumentar om Albert Camus, og så den første av de gamle Olsenbande-filmene: Operasjon Egon.

Hører på: For øyeblikket lytter jeg til Bach og Billie Holiday.

Spiser helst: Jeg spiser gjerne mat som er fersk og minimalt tilberedt. Jeg liker heller færre ingredienser og større ferskhet og smakspotensial enn noe som er veldig sauset sammen. Selv om lapskaus også er godt!

Reiser helst til: Jeg ville reist til steder hvor jeg føler en grad av tilhørighet: I mitt kloster. I Paris, for der har jeg bodd i lengre perioder. Og i Puglia i Sør-Italia, der jeg har gode venner.
Hva gjør du hvis du drømmer om å bli katolsk biskop? Vatikanet legger ikke ut stillingsannonsene på Finn. Du jakter ikke jobben, jobben jakter deg. Våren 2018 startet en ny jakt. Jobben som hodejeger gikk til mannen som er nuntius – Vatikanets ambassadør – i Norden. Oppgave: Finne en ny biskop til Trondheim, byen som hadde vært uten katolsk biskop siden 2009, da den forrige gikk av under vonde omstendigheter.