Utenriks:

Fjellet som splitter USA

– På en måte skulle jeg ønske at bestefar aldri hadde laget dette minnesmerket, sier Jim Borglum om Mount Rushmore.

FILE - This March 22, 2019 file photo shows Mount Rushmore in Keystone, S.D. A Nebraska woman has been fined $1,000 for climbing the memorial. Authorities say Alexandria Incontro scaled the massive granite sculpture Friday, July 12, 2019 with bare feet and no rope, making it to about 15 feet (4.5 meters) from the top. (AP Photo/David Zalubowski, File)  Foto: David Zalubowski

Gutzon de la Mothe Borglum poserer stolt ved siden av arbeidsstokken sin, som er i ferd med å forsere hodet til George Washington. Bildet er tatt i juli 1929, og det skal ennå gå tolv år før Borglums storverk i Mount Rushmore står ferdig: Et 18 meter høyt minnesmerke over fire av USAs mest markante presidenter, hugget og formet i fjellsidens granitt her i South Dakota.