Portrettet:

Kunsten å være Bjørneboe

Hun har tegnet fra de største og mest profilerte rettssakene i Norge i snart tjue år. For hver strek hun lager, føler hun stadig mer slektskap med rettstjeneren i grandonkelens romantrilogi om bestialitetens historie.

Oslo 26.10.2020 Billedkunstner og rettstegner Esther Maria Bjørneboe til portrettet i Ukeadressa foto Kristin Svorte  Foto: Kristin Svorte


CV

Aktuell: Har nettopp utgitt «Forbrytelsens ansikt» sammen med Ingvill Henmo og Inge D. Hanssen. Der presenteres vi for hennes tegninger fra flere av de mest omtalte rettssakene i Norge de siste tjue årene.

Yrke: Billedkunstner

Alder: 49 år

Oppvekst: Født i Bjarkøy i Nord-Norge, flyttet til Trondheim som seksåring og bodde der til hun var 16.

Bor: På St. Hanshaugen i Oslo

Familie: Gift med Espen Brændsrød, som hun har sønnene Lukas (24) og Mikkel (20) med. Faren, Bjørn Bjørneboe (80), bor i Trondheim, mora Marit Aabel (76) i Hakadal.

Bakgrunn: Utdannet billedkunstner ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) 1991-1996. Som maler har hun hatt en rekke separatutstillinger og utsmykkingsoppdrag over hele landet. Er innkjøpt av flere kommuner og fylkeskommuner. Har vært rettstegner og illustratør for forskjellige aviser i over 20 år.

Leser: Klassekampen og Morgenbladet. Er nettopp ferdig med Vigdis Hjorths «Er mor død» og er kommet halvveis i Mirjam Kristensens «Et plutselig mørke» og «Høst» av Ali Smith.

Ser på: Nyheter og dokumentarer, samt serier som «Dronninggambit» på Netflix og «The Undoing» på HBO.

Lytter til: Akkurat nå går det mye i den nye plata til Shannon Mowday, «The Land in Between». Og så har jeg fått dilla på Spirit in the Darks julesingel, «Walking in the Air».
Orderud-saken og drapet på Benjamin Hermansen. Nokas, Eirik Jensen og Young Guns. 22. juli på Utøya og moskéangrepet i Bærum. Munch-tyver, narkoforbrytere, pedofile og et drøss andre overgripere med ulik legning. Der Jens Bjørneboes navnløse rettstjener omhyggelig førte sine protokoller i «Frihetens øyeblikk», har Esther Maria Bjørneboe gjort noe av det samme. Esther, med oppvekst i Trondheim sammen med sine to profilerte kunstnerforeldre, Bjørn Bjørneboe og Marit Aabel, har tegnet det som kan krype og gå av tiltalte i alle de mest spektakulære rettssakene i dette århundret. Det har hun gjort parallelt med at hun har eksponert seg som en av våre mest tydelige billedkunstnere. Tegningene, enten de har vært presentert i Dagbladet, Aftenposten, Morgenbladet eller i NRK, er blitt en tidsreise i moderne norsk kriminalhistorie, og du har garantert sett dem og brukt dem ubevisst som andre visuelle innslag i nyhetsbildet.