Kjøkkenveien
Julekos på rekordtid
Sprø, myk og seig! Slik beskrives konsistensen på en god cookie. Med smaken av smør, brunt sukker, nøtter og sjokolade, er det enkelt å forstå hvorfor denne kjeksen har funnet sin hedersplass i kjekshimmelen.
Her kan du eksperimentere med hvilken sjokolade du vil tilsette, hvilke nøtter og i tillegg så kan du bytte brunt sukker med muscovadosukker? Sjokoladen kan erstattes med melkesjokolade, bitter sjokolade, M&M´s eller Non Stop.
Du kan gjerne tilsette litt krydder, en kvart teskje kanel vil for eksempel gjøre susen!
Du ser vi har ganske nøyaktige mengdeanvisninger her. Det kan være smart å veie ingrediensene for en perfekt deig. Om du jobber litt ekstra godt med den, så er resten av tilberedningen bare en del av kjeksfesten.
Bare husk - til stekingen av cookies så må du ikke ha for mange på hvert stekebrett. Som deg mister kjeksene karakterstyrke i løpet av prosessen. De flyter ut og trenger god plass.
[flexy="2, mega"]
Koronaavstand: Cookies trenger plass. De vil flyte utover i løpet av stekeprosessen. Foto: Lars Lian
[/flexy]
Men, spør du kanskje. Hvordan kan dette gå så fort om du trenger lang tid til utbaking og temmelig lang hviletid i tillegg?
Det er nettopp det. Her må det jukses litt. Du må ha gjort mesteparten av arbeidet på forhånd. Doble gjerne porsjonen.
[flexy="2, mega"]
Gjør alt klart: Har du ferdig kappede kjeks i fryseren er du forberedt på alt. Foto: Lars Lian
[/flexy]
Cookie-deigen kan oppbevares i lang tid i fryseren. Du kan oppbevare den hel eller mye smartere: Kapp den i ferdige biter som legges i en boks med lokk. Da er det enkelt å servere nystekte cookies! Ta ut de bitene du trenger, sett dem på stekebrett med bakepapir og la dem stå i romtemperatur til ovnen er varm.
Da er det bare å servere. Og det er ikke med cookies som mange andre gamle julekakefavoritter, de som bare blir stående . Dette blir spist!
Bare eksperimenter! Du kan selv velge hvilken type sukker, sjokolade eller nøtter du vil bruke. Foto: Lars Lian
Oppskrift cookies
Nok til cirka 35 cookies
335 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts havsalt
1 ts vaniljesukker
230 g usaltet smør
200 g brunt sukker
160 g sukker
1 egg
200 g hakket mørk sjokolade (kokesjokolade)
100 g hasselnøtter
1. Bland hvetemel, bakepulver, salt og vaniljesukker i en bolle. Hakk sjokoladen.
2. Ha romtemperert smør i kjøkkenmaskinen, tilsett sukker og rør massen med k-kroken til den er lys, ca. 4 minutter.
3. Tilsett egget og melblandingen og rør til alt er godt blandet.
4. Tilsett hakket sjokolade og hasselnøttene, bland sammen.
5. Del deigen i to like deler og rull hver deig sammen så de er formet som en pølse, ca. 5 cm tykk. Pakk deigpølsene inn i bakepapir eller aluminiumsfolie. Legg deigen til avkjøling. I kjøleskapet må deigen ligge i over to timer før du kapper den i biter, i fryseren holder det med 30-40 min.
6. Del deigen i 1,5 cm tykke skiver som legges over på stekebrett med bakepapir eller silikonmatte. Stekes i en forvarmet ovn på 190 grader varmluft i ca. 11-12 minutter. Et lett dryss Maldon-salt over rett før de stekes, skaper ytterligere magi!
Lars Lian og Ole Jacob Hoel går Kjøkkenvegen
Tips: Cookies gir god knas
Cookies kan også brukes som knas på desserter. Hakk i grove biter og topp desserter som varme bær med is eller krem. Hva med en ny variant riskrem denne julen - med friske bær og cookies-knas.
Her kan du lese alle oppskriftene fra Kjøkkenveien dette året