Mali Næss i RBK Foto: RUNE PETTER NESS  Foto: Rune Petter Ness

Nominert Årets trønder: Rosenborg kvinner

De nye forbildene

Nominert: "Rosenborg Ballklub Kvinner tok sølv i serien, i sin aller første sesong som RBK. Laget har skapt masse oppmerksomhet og merkevarebygging av kvinnefotball. Rosenborgs suksess er vesentlig for å bryte ned barrierene mellom herre- og kvinnefotball."

Klikk her for å stemme på «Årets trønder 2020»

Hva tenker du når du hører dette, lagkaptein Mali Lilleås Næss (26)?

- Jeg blir veldig stolt og glad på vegne av laget, og fordi våre prestasjoner denne sesongen er blitt satt sånn pris på. Hele året har vært som en drøm, fra første seriekamp mot Lillestrøm og fram til vi sikret sølvmedaljene i aller siste serierunde. Det er synd at vi på grunn av koronaen ikke har fått spille for fulle tribuner på Lade, for jeg tipper at vi glatt kunne ha solgt ut hvert eneste sete på Koteng Arena. Det ville vært magisk, tror jeg, å oppleve trykket fra et par tusen tilskuere på den intime banen. Til gjengjeld er mange blitt kjent med oss likevel gjennom tv-kamper og ikke minst serien «Banebryterne». Det konstante medietrykket er noe vi aldri har opplevd før, så vi skal ikke akkurat klage.

Banebrytere: Mali Lilleås Næss har som lagkaptein styrt Rosenborg sølvplass i serien og Champions League-spill neste år, sammen med blant andre Cesilie Andreassen og Ina Vårhus (til høyre).  Foto: Rune Petter Ness

Hva er du selv mest fornøyd med å ha fått til?

- Jeg kjenner at jeg er stolt over å ha vært en av disse banebryterne de siste månedene. Jeg har vært med siden jeg kom med i akademiet til Trondheims-Ørn i 2011. Jeg har opplevd mange nedturer og mye motgang før denne sesongen, selv om det naturligvis også har vært mye å krysse av for på plussiden. Samtidig er jeg fornøyd med i alle disse årene å ha greid å kombinere toppidrett med utdannelse og etter hvert jobben min som sykepleier.

Det må ha vært spesielt, å være toppfotballspiller og helsearbeider samtidig?

- Jeg har jobbet langt færre vakter på St. Olavs i denne sesongen enn jeg ellers ville gjort, delvis fordi det er blitt lagt økonomisk til rette for at det ble mulig, men først og fremst fordi jeg ikke har villet risikere å ta med smitte inn på sykehuset. Selv om vi som fotballspillere har fulgt en streng smittevernprotokoll og levd i såkalt fritidskarantene i lange perioder, har vi hele tiden vært på reisefot. Jeg har derfor følt det tryggest å ligge litt lavt på sykehuset, men samtidig følt litt dårlig samvittighet for ikke å ha kunnet bidratt tilstrekkelig i pandemien. Men jeg får nok god anledning til å ta igjen dette, det er jo sykepleier jeg skal være hele yrkeslivet.

Hva er viktig for deg ellers i livet?

- At de rundt meg har det bra. Mormor, som gikk bort i fjor, hadde et motto som jeg etterlever. «Av de største gledene, er å gjøre andre glad». Det gjelder familie og venner. Og Petter, samboeren min, naturligvis. Samt lagvenninnene, som jo både er en slags familie og venner. Det er ikke helt tilfeldig heller, tror jeg, at jeg valgte å utdanne meg i et omsorgsyrke.


Kriteriene for prisen

• Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.

• Prisen gis til en person som har utmerket seg utenom det vanlige. Enten i kraft av å være en ener på sitt område eller gjennom en innsats som har hatt meget stor betydning for andre.

• Prisvinneren skal kunne fremstå som forbilde eller inspirator og som en positiv representant for regionen.

• Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør prestasjonen være særlig knyttet til det året prisen gis for.

• Prisvinneren eller hans/hennes virke bør være kjent gjennom mediedekning i året som gikk.


Hva drømmer du om å bli?

- Jeg har egentlig aldri hatt store drømmer som fotballspiller. Jeg har mest spilt for å ha det gøy. Da jeg spilte hjemme på Orkanger som jentunge og etter hvert for Orkla som tenåring, var egentlig aldri målet å komme til Trondheims-Ørn, som var den store klubben. Det bare skjedde, liksom. Men i takt med at vi presterte som vi gjorde utover denne sesongen, begynte jeg å drømme litt om å kunne få spille Champions League. Med andreplassen i serien, er det nettopp det vi skal gjøre neste år. Spille Champions League. Det blir ufattelig stort.

Føler du og de andre Rosenborg-spillerne dere som forbilder og rollemodeller?

- Det er i hvert fall kult å se så mange småjenter gå rundt med Rosenborg-drakter med navnet til en av oss på ryggen. Jeg hadde ingen forbilder da jeg var yngre, men om jeg hadde hatt det, ville det mest sannsynlig vært en av gutta på Rosenborg.

Lagkaptein Mali Næss.  Foto: Rune Petter NessHar du måttet velge bort mye for å nå dit du er kommet?

- Jeg har forsaket mye sosialt samvær med venner, som alle som driver toppidrett har erfart. I studietiden tok jeg nesten ikke del i aktiviteter utenfor lesesalen, for jeg måtte jo alltid haste av gårde til trening eller kamp. Jeg har mistet mange bursdager og sikkert noen konfirmasjoner også. Opp gjennom årene har jeg alltid jobbet i feriene for å kunne ha råd til å spille fotball. Men medaljens forside har jo hele tiden vært samholdet i spillergruppa og gleden av å få holde på med dette.

Har du noen dårlige sider?

- Lagvenninnene vil sikkert si at jeg er veldig distré. Jeg kan fort glemme ting, enten det er utstyr eller riktig antrekk på kampdag. Jeg har bidratt med mitt til spillernes botkasse. I tillegg kan jeg være konfliktsky. Jeg skygger helst unna. Om det er et pluss eller minus for en kaptein? Det kan sikkert være begge deler.

Hva bekymrer deg mest med verden slik den ser ut i dag?

- Alt er ikke bekmørkt, selv om kloden preges av klimaendringer, plast i havet og krig, sult og nød. Samtidig er det godt å se at nasjoner samarbeider på tvers av landegrenser og forsøker å finne løsninger, om blant annet koronavaksiner.

Så hva gleder deg mest?

At vi snart må tro at situasjonen normaliserer seg igjen.

geir.svardal@adresseavisen.no

...Og her kan du lese om de fire andre nominerte:

Nominert nr 2 - VICTOR SOTBERG

Nominert nr 3 - KATRIN GLATZ BRUBAKK

Nominert nr 4 - HEGE STRAND

Nominert nr 5 - BIRGIT SKARSTEIN