Oslo 14.12.2020 Hjemme hos Birgit Skarstein på Majorstua, Ukeadressa foto Kristin Svorte  Foto: Kristin Svorte

Nominert Årets trønder: Birgit Skarstein (31)

En dans for fellesskapet

Nominert: Birgit Skarstein – "Ener! Ener på sitt felt, eller – ener på alle felt hun prøver seg på, forbilde for alle, nå også på dansegulvet. Igjen og igjen utfordrer hun ideen om hva man kan – og ikke kan – gjøre. Et ubestridt forbilde for alle med rullestol og alle uten".

Klikk her for å stemme på «Årets trønder 2020»

Birgit Skarstein la ned et stort arbeid for åutvikle dansen sammen med partner Philip Raabe.  Foto: Kristin SvorteHva tenker du når du hører juryens begrunnelse?

- Det er skikkelig, skikkelig hyggelig! Jeg tenker at det er et stort privilegium å være et forbilde, for da kan man være med og definere hvilke ting som er viktige. Men jeg er bare en av mange, og det er viktig at vi har et bredt utvalg mennesker å se til, sånn at alle har noen å kjenne seg igjen i. Da jeg ble lam og plutselig sto på bar bakke, savnet jeg så innmari noen som kunne vise vei. Jeg hadde ingen, så jeg måtte gå opp mye av veien sjøl.

Jeg er jo ikke representant for alle som har ryggmargsska de eller kjenner på annerledeshet, men jeg kan være et eksempel på at man kan tørre å ta plass og tørre å satse på drømmene sine.

Du ble jo årets trønder for noen år siden?

- Ja, og jeg trodde ikke det gikk an å bli nominert på nytt, så jeg ble så glad og overrasket! Og det er mye fine folk i Trøndelag, og mange gode kandidater!

Birgit Skarstein ble Årets trønder 2016. Her tar hun i mot prisen fra daværende sjefredaktør i Adresseavisen, Tor Olav Mørseth, distriktsredaktør Merete Verstad i NRK Trøndelag og kveldens vert på Nyttårskonserten, Haddy N'jie (til venstre).  Foto: THERESE ALICE SANNE

Men ingen presterer aleine. Jo da, du må legge inn en sabla innsats, men det er viktig å berømme de mange som er med og bidrar. Som i Skal vi danse, jeg ville jo ikke fått til noen ting uten Philip!

Det var mange som mente mye om deltakelsen din der…

- Ja. Jeg var forberedt på at det ville komme, men at det skulle bli voldsomt, det overrasket meg. Men det viser at det vi gjorde var viktig, for det fikk fordommene opp i lyset. For de tok meg ikke på hva jeg sa eller hva jeg gjorde, men for den jeg ER. Jeg fikk spørsmål som «burde ikke dere ha egen konkurranse?». Men nei! Jeg er en av oss, jeg tilhører det samme samfunnet som alle andre, og jeg kan bidra med mer enn det du ser, så la meg gjøre det!

  Foto: Terje Pedersen/NTB

Vanligvis gir jeg lite tid til slike negative ting, men som en representant for flere, var det viktig å si fra. Og vi fikk en god samtale om verdien av mangfold.

Hva er du mest fornøyd med å ha fått til?

- Å bidra til å bryte ned grensene mellom «oss» og «dem». Å utfordre det satte og måten å tenke på om folk som er annerledes. Det er viktig at spesielt barn og unge skal få mulighet å følge drømmen basert på hva de har lyst til, ikke hva omgivelsene tenker. Vi henger oss opp i ulikheter generelt, hudfarge, legning, hvor vi kommer fra. Men i bunn og grunn er jo vi mennesker mest like, og jo flere fellestrekk vi kan se, jo lettere er det for oss å identifisere oss i samme fellesskap. Vi er ikke gode på de samme tingene, men utfyller hverandre. Og da blir vi et himla godt team!

Hva er viktig for deg i livet?

- Fellesskapet! At vi jobber på lag og tar ansvar for hverandre. Jeg tenker at vi er på en reise sammen, hvor vi går i lag og veksler på hvem som tar den tyngste sekken, avhengig av livssituasjon.

Birgit Skarstein la ned et enormt antall timer med trening og dans under høstens dansekonkurranse  Foto: Kristin Svorte

Og kjærlighet! Vi kan ikke si for ofte at vi er glade i noen. I koronatiden har vi merket hvor mye vi har tatt for gitt i hverdagen, og det er rørende å se dugnaden vi har i landet vårt nå. Så mye frihet vi gir avkall på for å verne om de som trenger det mest.

Hva drømmer du om å få til?

- Det er et stort spørsmål! Jeg har lyst til å ha det bra i livet og fortsette å jobbe for de sterke fellesskapene i et godt samfunn. Jeg har mye energi og engasjement, og jeg håper at når jeg er ferdig på jorda, er verden blitt et bitte litt bedre sted på grunn av noe av det jeg har drevet med.


Kriteriene for prisen

• Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.

• Prisen gis til en person som har utmerket seg utenom det vanlige. Enten i kraft av å være en ener på sitt område eller gjennom en innsats som har hatt meget stor betydning for andre.

• Prisvinneren skal kunne fremstå som forbilde eller inspirator og som en positiv representant for regionen.

• Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør prestasjonen være særlig knyttet til det året prisen gis for.

• Prisvinneren eller hans/hennes virke bør være kjent gjennom mediedekning i året som gikk.


Det trenger vi visst… hva bekymrer deg mest med verden, slik den ser ut i dag?

- At vi blir for opptatte av oss sjøl. Det er flokken som betyr noe, det vi er sammen, og vi ønsker oss et samfunn som også ivaretar de svakeste. Det er masse utfordringer, men vi har god tilgang til informasjon, til å spre kunnskap og forståelse. Og vi må bruke den til å bli rausere og klokere mennesker. Og vitenskapen går jo framover, bare se hva som har skjedd de siste 20 årene!

Hva har du måttet velge bort for å få til det du har fått til?

- Familie og venner. Og det har vært vanskelig. Jeg har jo levd ganske ekstremt og har ikke mye fritid. Jeg jobber når jeg har fri, har lite ferier og sosial omgang, så jeg må prøve å holde kontakt på andre måter. Akkurat nå er jeg på treningssamling.

Og nå ser jeg at stadig flere er i ferd med å komme ned til middag …

Da skal du straks få slippe, men først må du svare på om du har noen dårlige sider?

- Ja! Jeg er tidsoptimist! Og det er akkurat det jeg driver med nå, haha! Jeg har satt opp møter back-to-back, og tror jeg skal rekke alt i tide! Og så er jeg ikke så praktisk anlagt. I min situasjon har jeg jo måttet lære meg å fikse ting, og det tar meg veldig lang tid å ikke bli god på det, haha!

Vi avslutter med en opptur, hva gleder deg mest?

- Kjærlighet fra venner og familie. En følelse av tilhørighet, også i det store fellesskapet. Skal vi danse ble en vanvittig bekreftelse på det, at selvfølgelig er vi en del av det samme fellesskapet! Det var helt fantastisk!

Huset er klart til jul  Foto: Kristin Svorte

Helt til slutt - er du virkelig så glad hele tida som du framstår?

- Hahaha! Nei, hahaha! Men jeg har mye energi og er nok irriterende positiv! Jeg velger å se ting fra den lyse siden.

hilde.ostmoe@adresseavisen.no

...Og dette er de fire andre nominerte:

Nominert nr 2 - HEGE STRAND

https://www.adressa.no/pluss/magasin/2020/12/18/Lydbransjens-stemme-23087172.ece

Nominert nr 3 -ROSENBORG KVINNER

https://www.adressa.no/pluss/magasin/2020/12/18/De-nye-forbildene-23171045.ece

Nominert nr 4 - KATRIN GLATZ BRUBAKK

https://www.adressa.no/pluss/magasin/2020/12/18/Ser-verden-gjennom-Moria-briller-23181681.ece

Nominert nr 5 - VICTOR SOTBERG

https://www.adressa.no/pluss/magasin/2020/12/18/Feirer-forskjellene-23132481.ece