Oslo 15.12.2020 Programleder, artist og Youtuber Victor Sotberg. Her i FlikkKlipp studioet på NRK foto: Kristin Svorte  Foto: Kristin Svorte

Nominert Årets trønder: Victor Sotberg (29)

Feirer forskjellene

Nominert: Victor Sotberg – "Barnas helt! Steinkjergutt som har blitt alle barn og unges forbilde. Har gitt ut bok i år, er åpen om mobbehistorikk og har også gjort en innsats for å ufarliggjøre seksuell legning. Youtuber og NRK Super-programleder."

Klikk her for å stemme på «Årets trønder 2020»

Hva tenker du når du hører dette?

- Først og fremst blir jeg stolt og beæret, det er utrolig hyggelig å bli nominert! Jeg ble nominert i fjor også, så det tyder på at folk setter pris på det jeg står for, og det gjør meg utrolig glad!

To på rad er ikke verst! Hvorfor tror du at du ble nominert denne gangen?

- Jeg tror det må være fordi jeg har vært så åpen og ærlig til følgerne mine. Spesielt i et år som dette, hvor mange sitter mye aleine og kjenner på ensomhet på grunn av denne drittpandemien, tror jeg at folk trenger ekstra nærhet og åpenhet. Og når følgerne mine på youtube leser om at det er flere som har det sånn, kan de føle seg mindre aleine.

Youtuber, programleder, forfatter, hva er du mest fornøyd med å ha fått til?

- Haha! Godt spørsmål! Men for meg går alle ting sammen til ett, om det er FlippKlipp på Nrk Super, Youtube, boka mi - det handler om en forståelse for at alle er forskjellige. Jeg er veldig stolt over å ha fått til boka Bare Victor. For jeg er bare meg. Da jeg var ungdom, følte jeg meg annerledes og ikke alltid akseptert, men nå har jeg lært. Man kan bruke lang tid på å finne ut hvem man er, men den man er skal man være fornøyd med! Jeg håper boka kan være et tilfluktssted for barn og ungdom, et sted hvor man kan slappe av og bare være seg sjøl.

Programleder, forfatter og youtuber. Victor Sotberg har hatt et travelt år. Her i FlikkKlipp studioet i Nrk.  Foto: Kristin Svorte

Så sant, hva er ellers viktig for deg i livet?

- Nå er det å få ut budskapet mitt. Jeg har kjempa hele livet for aksept og likeverd uansett om det gjelder annen seksuell legning, eller hva som helst. Min historie er ikke særegen, det er mobbing, flytting, skilsmisse. Mange opplever sånne ting, uten at de har lyst til å dele det. Men jeg har lyst til å fortelle, for selv om man må gjennom mye vanskelig, og jeg vet at mange står i dritten akkurat nå, så gjør det en forskjell å vite at man er flere. Så kanskje man tør å fortelle til noen man er nær at man har det vanskelig.

Hva drømmer du om å få til?

- Oj! Jeg er veldig dårlig til å se framover og dårlig til å planlegge. Jeg lever veldig i nuet, men det jeg vil gjøre, det gjør jeg! Akkurat nå vil jeg formidle budskapet mitt! I alle kanaler!

Du har mange følgere, hvordan opplever du å være en rollemodell?

- Jeg fant ikke akkurat min rollemodell da jeg ung, men om noen kan se meg som et forbilde, tar jeg det ansvaret veldig på alvor. Jeg får jo masse meldinger og henvendelser, det er kjipt å ikke få svart på alle, men jeg rekker dessverre bare å få svart på ytterst få. Men jeg prøver bare å være meg sjøl. Jeg ble ikke komfortabel med meg sjøl før tidlig 20-årene, men man jobber jo med å finne seg sjøl hele livet. For plutselig tenker man jo: hvem er jeg? Haha!

Victor Sotberg var en av kandidatene til Årets trønder også i fjor.   Foto: Rune Petter Ness

…og kjendis? Det er noen troll der ute også?

- Det er jo mange som kjenner meg igjen på gata, og for det meste er det bare hyggelig, folk er blide og gir positiv energi. Troll? Jeg startet på Youtube i 2015, så jeg er vant til å få slengt en kommentar i ny og ne. Og det er mange flere voksne troll enn barnetroll, og ikke bare menn, da jeg var med i Skal vi danse, var det visst mange eldre kvinner som ikke satte særlig pris på meg på skjermen.

Å ja? Handlet det om seksuell legning?

- Ja. Jeg håper at det en gang ikke er skal være tema i det hele tatt, at man kan komme hjem med en jentekjæreste eller guttekjæreste uten å bli nervøs for å komme ut av skapet. Det å være annerledes er ikke kjipt, det er noe å feire!


Kriteriene for prisen

• Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.

• Prisen gis til en person som har utmerket seg utenom det vanlige. Enten i kraft av å være en ener på sitt område eller gjennom en innsats som har hatt meget stor betydning for andre.

• Prisvinneren skal kunne fremstå som forbilde eller inspirator og som en positiv representant for regionen.

• Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør prestasjonen være særlig knyttet til det året prisen gis for.

• Prisvinneren eller hans/hennes virke bør være kjent gjennom mediedekning i året som gikk.


Har du måttet velge bort noe for å få til det du har fått til?

- Jeg har egentlig ikke måttet velge bort så mye … kanskje muligheten til å se familien ofte, fordi jeg har valgt en karriere her i hovedstaden. Det fører til at jeg ikke får møtt mamma og søsteren min og onkelungene mine så ofte. Men jeg snakker med dem på telefon. Og jeg skal hjem til jul!

Har du noen dårlige sider?

- Ja! Jeg kan være sta, og så har jeg et sterkt konkurranseinstinkt, både på godt og vondt, haha! Jeg gir meg sjelden, kanskje til og med selv om jeg ikke har rett ... Og så skulle jeg ha vært litt mer ordensmenneske, det kan til tider bli litt kaotisk. Jeg kjøper meg til og med almanakk for å skrive ned ting, men jeg bruker den ikke.

Men det stresser meg ikke, haha!

Det er bra, men hva bekymrer deg med verden slik den ser ut i dag?

- Jeg føler jo at vi beveger oss i riktig retning. Men så er det mye som skjer som motbeviser det også, når man ser hvordan maktmennesker velger å bruke makten sin. I Polen er det jo visse soner i landet hvor det nå er forbudt å være skjev! Og Trump! Takk og pris for at han tapte, men han holder jo fortsatt på og sprer løgner.

Men når jeg ser hvor mye barn og unge engasjerer seg for å gjøre en forskjell, så tror jeg vi er på god vei!

Og der ligger framtiden… Hva gleder deg mest?

- Hva som gleder meg?! Det er jo kjærlighet og lykke og Disney og venner og familie! Og god mat! Jeg sitter ikke mye aleine, jeg er en person som lever mens jeg lever og elsker menneskene rundt meg. Jeg prøver alltid å leve livet og sette pris på det jeg har!

hilde.ostmoe@adresseavisen.no

...Og her kan du lese om de fire andre nominerte:


Nominert nr 2 - BIRGIT SKARSTEIN

Nominert nr 3 - KATRIN GLATZ BRUBAKK

Nominert nr 4 - HEGE STRAND

Nominert nr 5 - ROSENBORG KVINNER