Hege Strand Foto: Rune Petter Ness  Foto: Rune Petter Ness

Nominert Årets trønder: Hege Strand (51)

Lydbransjens stemme

Nominert: Hege Strand - "Leder – og bransjeforbilde i koronaens tid. Har vært en tydelig stemme for kulturen og for bedre vilkår for bransjearbeidere. Selv er hun sjef for Trondheim Lyd, et stort firma som over natten mistet nesten all inntekt".

Klikk her for å stemme på «Årets trønder 2020»

Hva tenker du når du hører dette?

- Jeg blir satt ut! Det føles rart å være nominert, for det er jo ikke jeg som betyr noe i denne saken, jeg representerer bransjen og jobber for en sak. Hva med sånne som Katrin, som står på og står på i en så viktig sak som Moria-saken!

Du er jo nominert som bransjens frontperson, en svært engasjert og tydelig sådan…

- Ja, jeg er veldig frustrert over måten kulturlivet er blitt behandlet på og har jobbet for at myndighetene skal vite hvem vi er og hvordan det fungerer i vår bransje. Jeg har brukt så mye tid på det at det nesten har vært en heltidsjobb! Og vi har blitt lytta til, men det er jo ikke alltid det hjelper. Jeg er provosert over at de nå sier at økonomien er i balanse, så man kan kutte ut støtteordningene. Hvor har de dét fra, bransjen generelt har nitti prosent svikt i omsetning og kjemper for å overleve til neste sommer.

Men vi er kjempeheldige som bor i Norge, her har vi tross alt et system. Men - hadde vi ikke ropt høyt, hadde vi ikke fått, så derfor sier jeg ja til nominasjonen på vegne av bransjen min.

Hva er du mest fornøyd med å ha fått til?

- At vi i denne koronatiden er blitt hørt, sett og anerkjent som bransje. Men det handler ikke om meg. Jeg har frontet det, men dette er en lagseier. Folka i min bransje vises jo ikke, vi går i svart og gjør jobben. Og sånn skal det være, for det publikum skal oppleve, er jo det magiske i en konsert eller i et event. Men nå har vi fått mange tilbakemeldinger fra folk som heier på oss, det blir jeg veldig rørt av.

Og så er jeg veldig stolt av den kulturen vi har hos oss i Trondheim Lyd, den er helt fantastisk, med ekstremt serviceinnstilte, løsningsorienterte og entusiastiske medarbeidere.

Hege Strand ved Trondheim Lyd har kjempet en kamp for hele bransjen. Her med Stian Husby ved Totallyd.  Foto: Christine Schefte

Hva er ellers viktig for deg i livet?

- Oj – det er et stort spørsmål, men min viktigste drivkraft må være at jeg kan utgjøre en forskjell for andre og bidra til at de har det bra. Jeg er veldig opptatt av at ting ikke skal være urettferdig, da blir jeg sint. Som i Moria-saken, hvor det er forferdelig og forkastelig at Norge ikke vil hjelpe.

Og i jobbsammenheng, da vi ble nektet å jobbe, men ikke fikk støtte deretter. Jeg savner en tydelig ledelse i regjeringa.

Hva drømmer du om å få til?

- Med ett ord: Balanse! Mellom jobb og privat, mellom det meste, egentlig. Jeg har ikke så lett for å legge bort ting, jobbhodet er på hele tida, og det kan bli litt slitsomt. Innimellom blir jeg nok litt fraværende for yngstesønnen min på åtte…

Faglig sett er det en drøm å få lov til å hente tilbake alle de 38 ansatte i Trondheim Lyd og de tre i Trondheim Crew som brenner etter å gjøre en jobb i stedet for å sitte passiv og deprimert i sofaen. Vi har tatt inn igjen noen få for å regne anbud til neste sommers festivaler. Drømmen er jo forutsigbarhet, så vi kan komme ut i null når restriksjonene er opphevet.

Det er tøffe tider, hva har du måttet velge bort for å få til det du har fått til?

- Det er fælt å si det, men den første halvannen måned i koronaen måtte jeg velge bort barnet mitt. Jeg gjorde ikke annet enn å jobbe, så åtteåringen bodde hos pappaen på heltid. Det er vondt å tenke på, men jeg så ingen annen mulighet, jeg visste ikke om vi kom til å overleve. Jeg valgte også bort alle venner, all sosial kontakt.

Og i normale tider?

- Jeg er ingen husmor! Jeg liker å ha det koselig, men er ikke så glad i å vaske og tørke støv. Baking og sånn har jeg bevisst valgt bort, og jeg er ikke glad i å lage middag, selv om jeg må. Skal jeg finne en mann, må han være god til å lage mat, haha!

  Foto: Rune Petter Ness

God plan! Men har du noen dårlige sider?

- Haha, ja! De rundt meg vil si at jeg er veldig utålmodig. Det har jo vært bra i denne situasjonen, men det kan også være dårlig. Og så er jeg veldig bråsint. Aldri på kunder, men på leverandører som ikke holder det de lover, for vi i vår bransje MÅ jo levere til avtalt tid. Men hissigheten går aldri utover de ansatte, her har jeg mer rollen som støttende og omsorgsfull «mor».


Kriteriene for prisen

• Prisvinneren må være trønder eller gjennom bosted og/eller virke, ha nær tilknytning til Trøndelag.

• Prisen gis til en person som har utmerket seg utenom det vanlige. Enten i kraft av å være en ener på sitt område eller gjennom en innsats som har hatt meget stor betydning for andre.

• Prisvinneren skal kunne fremstå som forbilde eller inspirator og som en positiv representant for regionen.

• Prisen kan gis både for en prestasjon eller innsats i det aktuelle året, eller for arbeid over lengre tid. Uansett bør prestasjonen være særlig knyttet til det året prisen gis for.

• Prisvinneren eller hans/hennes virke bør være kjent gjennom mediedekning i året som gikk.


Omsorgsgenet har det litt stritt om dagen, hva bekymrer deg mest med verden, slik den ser ut i dag?

- Jeg tenker jo at det som har skjedd dette året kan gjøre verden litt bedre, at vi ikke blir så navlebeskuende, men innser at det er EN klode, og at kriger og klima får følger for alle. Derfor er jeg så skuffet over regjeringa som ikke tar inn flere flyktninger. Jeg er også bekymret for gode kolleger i flere land, som for eksempel i USA, de har ikke ordninger som vi har, der har de det tøft.

Det er tøffe tider, men vi må avslutte med en opptur, hva gleder deg mest?

- I det store er det vel når folk er snille med hverandre og viser godhet for andre. At folk uoppfordret stiller opp for andre. Og privat er det gode venner, god mat og godt drikke. Det gir meg energi.

Jeg må kanskje begynne med det igjen!

hilde.ostmoe@adresseavisen.no


...Og dette er de fire andre nominerte:

KATRIN GLATZ BRUBAKK- Ser verden gjennom Moria-briller

https://www.adressa.no/pluss/magasin/2020/12/18/Ser-verden-gjennom-Moria-briller-23181681.ece

VICTOR SOTBERG - Feirer forskjellene

https://www.adressa.no/pluss/magasin/2020/12/18/Feirer-forskjellene-23132481.ece

ROSENBORG KVINNER - De nye forbildene

https://www.adressa.no/pluss/magasin/2020/12/18/De-nye-forbildene-23171045.ece

BIRGIT SKARSTEIN – En dans for fellesskapet

https://www.adressa.no/pluss/magasin/2020/12/18/En-dans-for-fellesskapet-23139168.ece