Braciole, Kjøkkenveien, Ukeadressa    Foto: Lars Lian

Kjøkkenveien

Gjett om dette smaker!

Vi kan ikke reise, men vi kan fortsatt drømme.

«Kor skal vi reis hen?»

Ja, for tiden følger vi oss som påskens reisegeneral Viggo Valle, som tar oss med til de mest eksotiske reisemål, men bare på kartet, bare i tankene.

Vi kan jo også reise gjennom mat, og det rare er at selv om det ikke settes store begrensninger til reisemål når man reiser på denne måten (bortsett da fra råvaretilgang), så ender vi opp på de samme stedene vi pleide å reise til da det var mulig i virkeligheten.

Vi skal igjen til Italia, til Sicilia. Til en type kjøttrett som har sin opprinnelse der, men nå lages rundt omkring og på de forskjelligste måter. En Braciole (eller egentlig Braciola i entall) kan vært stekt, grillet, fritert eller kokt, det kan være mye saus, lite saus, det kan vært svin, storfe, kylling eller for den del, fisk.

Det som er fast, er at kjøttet skal flatbankes, og så skal det rulles, sammen med ost og brødkrumme og krydderier. Her har vi brukt kalvekjøtt, men du kan altså velge etter hva du har tilgang til.

Dette kan serveres som lunsj eller smårett, uten særlig tilbehør. Men skal du utvide til full middag bør du ha tilbehør. Det passer godt sammen med så vel pasta og risotto som polenta. Men midt inne i en norsk vinter, kanskje du skal gå for Lars' personlige favoritt til Braciole, nemlig potetstappe av mandelpoteter med smør, melk og godt med ferskrevet parmesan. Og eventuelt grønnsaker etter ønske.

[flexy="2-2, full"]

Vi foretrekker våre hjemmerullede: Og dette kjøttet trenger juling. Bank det først grundig, teppebank kjøttet med smakfulle ingredienser, rull dem sammen, stikk pinner i dem - og og steik dem hardt.   Foto: Lars Lian

[/flexy]

Her er oppskriften på Braciole

Middag til fire (da med tilbehør)

750 g kalv ytrefilet eller mørbrad

8 skiver parmaskinke (eller annen god spekeskinke)

25 g parmesan (ferskrevet)

25 g pinjekjerner/pistasjer (en av delene, eller halvt om halvt)

3 fedd hvitløk

1 liten bunt bladpersille

2 ss ristede hakkede brødkrummer

Kvernet pepper

Alt klart: Her har vi brukt kalvekjøtt, men du kan velge etter hva du har tilgang til.  Foto: Lars Lian

Saus

2 fedd hvitløk

1 ss olivenolje

1 ss sukker

2 ss balsamico

2,5 dl rødvin

3 dl storfekraft

400 g hakkede tomater

1 ts oregano

En liten bunt bladpersille

1. Skjær kjøttet i stykker på ca. 80 - 90 g. Legg hvert kjøttstykke i en plastpose og bank det flatt til det er ca. 3-4 mm tykt.

2. Hakk pinjekjerner/pistasjer, hvitløk, bladpersille og bland sammen med revet parmesan og brødkrummer.

3. Legg en skive parmaskinke på hver av de late kjøttstykkene, dryss på med blandingen av parmesan, pinjekjerner, hvitløk, bladpersille og brødkrummer til overflaten er helt dekt. Kvern over godt med pepper.

4. Rull sammen og fest rullen med cocktailpinner i tre.

5. Brun kjøttstykkene godt på alle sider og legg dem til side.

6. Hakk hvitløken og stek blank i olivenolje. Tilsett en spiseskje sukker og la det smelte. Tilsett balsamico og rødvin. Kok ned til det bare er igjen ca. en dl av vinen.

7. Tilsett kraft, hakkede tomater og oregano. La sausen småkoke i fem minutter.

8. Legg i kjøttstykkene og øs over litt saus på hvert stykke. Sett et lokk på pannen og sett den i en forvarmet ovn på 170 grader og stek i ca. 1 time og 45 minutter.

9. Fjern cocktailpinnene, dryss over hakket bladpersille og server.

Les mer: Her kan du lete deg fram blant alle oppskriftene fra Kjøkkenveien