Bolognese, Kjøkkenveien, Ukeadressa  Foto: Lars Lian

Kjøkkenveien

Hverdagenes konge

En hverdagsrett som er mer enn god nok til en fest, eller om du vil: til å gjøre hverdagen til en fest.

For noen er spaghetti bolognese det mest italienske av alt. Opprinnelig var den absolutt ikke hverdagslig. Kjøtt var dyrt, og pasta med kjøttsaus var søndagsmat for de øvre klasser, spaghetti med kjøttsaus ble ikke mat for alle før etter andre verdenskrig.

Utgangspunktet også for bolognese er vegetarisk. Blandingen av stangselleri, løk, gulrot, hvitløk og tomat er en klassisk grunnbase til mange middelhavsretter. Blandingen er kjent som soffritto i Italia. Men denne grønnsaksbasen brukes også i Spania, Frankrike og i det greske kjøkkenet. Med kjøtt kalles sausen ragu.

Hver region i Italia hadde sin variant av ragu. Ikke minst hadde de det i Bologna, selve kjøttbyen i Italia. Men etter sigende skal navnet bolognese ha kommet fra USA der utvandrede italienere lagde sin kjente ragu med spaghetti og ga den navnet bolognese.


[flexy="offset-right, full"]

 Bolognese, Kjøkkenveien, Ukeadressa  Foto: Lars Lian

Passe avansert: Kjøkkenveiens bolognese er en slags middelvei, med ingredienser som skal være enkle å finne i en gjennomsnittlig matvarebutikk.  Foto: Lars Lian

[/flexy]

Det er ikke mangel på forenklinger av bolognese, i variasjoner av kjøttdeig, løk og tomat. Det er heller ikke mangel på nerdete, nærmest vitenskapelige angrepsmåter på en rett som på sitt beste kan være både kraftfull og nyanserik.

Vi har funnet en middelvei, med ingredienser som skal være enkle å finne i en gjennomsnittlig matvarebutikk.

Denne kjøttsausen kan være en ypperlig base i andre retter som for eksempel lasagne, pizza eller som i tipset her, en herlig saus med 'Nduja , fløte og spinat.

Det er ikke mer arbeid å lage en stor porsjon enn en liten, og bolognese egner seg ypperlig til frysing. Derfor er dagens oppskrift til åtte personer. Det utgjør en vel stor kohort etter dagens standard. Men frys ned det du ikke trenger, så blir veien til neste bolognese-fest enda kortere!

Slik lager du vår spaghetti bolognese

Ca. 8 personer

Spaghetti - beregn 100-120 g per person

75 g stangselleri

150 g løk

75 g gulrot

2 fedd hvitløk

2 ss olivenolje

200 g tomatpuré

500 g kjøttdeig

500 g kjøttdeig av svin

0,5 l rødvin

2 bokser hakkede tomater (à 400 g)

3 ts havsalt

1 ss balsamico-eddik

1 ts sukker

Godt med kvernet pepper

Bladpersille og ferskrevet parmesan til topping

1. Kutt stangselleri, løk, gulrot og hvitløk i små biter. Stek blandingen blank i olivenolje. Tilsett tomatpuré og stek grønnsakene videre i to-tre minutter til fargen av tomatpureen har blitt mørkere.

2. Stek kjøttet til det er godt brunet, tilsett det i grønnsakblandingen. Hell på rødvin (eventuelt storfekraft) og la koke til vinen nesten er kokt ut.

3. Tilsett hakkede tomater, havsalt, balsamico og sukker og la blandingen putre i 45 minutter. Smak til med kvernet pepper.

4. Før servering blander du spaghetti kokt til «al dente» og kjøttsausen sammen i en kjele, varm sammen under omrøring med litt av kokevannet fra pastaen. Server med et dryss hakket bladpersille og ferskrevet parmesan.


Tips: Bolognese med 'Ndjua

Den kruttsterke smeltepølsen 'Nduja fra Calabria er nå tilgjengelig i enkelte norske dagligvare- og spesialbutikker. En kremet bolognese med Nduja er et godt eksempel på at en klassisk bolognese kan være utgangspunkt for magiske retter.

Slik lager du dette til fire:

400-500 g pasta (vi brukte casarecce)

30 g 'Nduja

2 ss olivenolje

1,5 dl kremfløte

500 g bolognese kjøttsaus

En neve frisk spinat

Hell olivenolje i en kjele, tilsett 'Nduja. Varm opp og mos 'Nduja i olivenoljen til den er smeltet sammen med oljen. Tilsett kremfløte og bolognese og rør til fløte og kjøttsaus er godt blandet. Tilsett kokt pasta og vend sammen. Server med ferskrevet parmesan.

Les også: Her kan du søke blant de mange gode oppskriftene fra Kjøkkenveien!