Utenriks:

Tre fingre mot makta

Protesten er enkel. Trekk inn tommel- og lillefingeren og hev med utstrakt arm de tre midterste fingrene over hodet.

An anti-coup protester shows the three fingered salute of resistance on his red painted hand in memory of protesters who lost their lives during previous demonstrations in Yangon, Myanmar on Tuesday, April 6, 2021. Threats of lethal violence and arrests of protesters have failed to suppress daily demonstrations across Myanmar demanding the military step down and reinstate the democratically elected government. (AP Photo) 

Først strakk opprørerne tre fingre i været i sci-fi-filmene «The Hunger Games». Så gjorde demonstrantene på gatene i Myanmar og Thailand det samme. Asiatiske protestbevegelser bruker et popkulturelt symbol som er like historieløst som det er effektivt. Tendensen viser at protestbevegelser i dag må strekke seg ut over nasjonale grenser hvis de skal oppnå suksess. Og vil man det, er det smart å samle seg om et symbol som ikke har rot i virkeligheten.