Trønderlån med lavt fotavtrykk

Ei rivningsklar trønderlån i Selbu fikk nytt liv på Svartlamoen. Fire familier flyttet låna og bygget det opp med gamle materialer, men i ny stil. Deretter innredet de med gjenbruk.

Det runde vinduet: Vegard var sikker på at han ville ha et rundt vindu, og etter mye leting på Finn.no dukket det opp et på Gjøvik. Vinduet gir særpreg til det romslige kjøkkenet. Her er sønnen hans Viljar, til høyre, sammen med vennene Teo og Odin. 

Frode og Fride i stua si: – Vi håper boligpolitikk blir en sak i høstens valgkamp. Det er mange som bor seg helt ihjel på grunn av skruppelløse boligspekulanter. Dagens boligpolitikk er med på å lage og opprettholde klasseskiller, mener beboerne i selvbyggerhuset på svartlamon. 

Gjenbruksbad: Materialer og baderomsmøbler med levd liv kan bli stilig det også. 

Gratis kjøkken: Fride og Frode fikk hente kjøkkeninnredningen gratis på Byåsen. Materialene til de åpne hyllene stammer fra et tidligere valgstudio i NRK.  

God utnyttelse: kraftige tømmerplank i trappa. Restene av tømmeret er sagt opp i mindre biter og brukt som gulvfliser i gangen hos Fride og Frode. De ønsket å utnytte materialene godt, slik at så lite som mulig gikk til spille. Blåfargen er malt med linolje. 

Restekunst: Rester av tømmer, både fra det opprinnelige låna og av nyere dato, har blitt brukt til å lage en helt spesiell vegg. Innimellom puslespillbitene av tømmer har Vegard også plassert noen fargede glassbyggesteiner. 

Trønderlåna og salamanderkasse: Bak den blågrønne fasaden skjuler trønderlåna seg, til venstre, kledd i brunt, er salamanderkassen. 

Soverrom med ombrukt panel: Vegard holder hus i den ombygde salamanderkassen. Panelet på veggen stammer fra trønderlåna og han har latt det beholde sine opprinnelige farger slik at historien skal komme fram. 

Trehuset vi besøker strekker seg over tre etasjer og minner om mange andre hus i Trondheim; men det har en særegen historie. Ikke minst er det i dag uvanlig å bygge hus som i all hovedsak består av gjenbruksmaterialer.