«Svinet» er løslatt

Det ble ramaskrik i Italia da en av de mest brutale mafialederne ble løslatt forrige uke.

Løslatt: Giovanni Brusca med politieskorte i 1996. Han ble nylig løslatt etter å ha sonet 25 år for noen av de verste mafiadrapene i Italia. Han har tilstått over 100 drap. De etterlatte for ofrene hans og deler av det politiske miljøet i Italia er rystet over løslatelsen.   Foto: NTB

Året var 1993. På en helt vanlig ettermiddag i november var 12-år gamle Giuseppe di Matteo opptatt med å trene hesten sin på den lokale rideskolen i en liten landsby utenfor Palermo, den største byen på Sicilia. Plutselig dukket to politimenn opp. De fortalte gutten at han kunne få møte faren sin. Guttens far, Santino di Matteo, levde på det tidspunktet under politibeskyttelse fordi han hadde vendt ryggen til sin egen mafiaklan og gitt hemmelig informasjon til politiet. En dødssynd i den sicilianske Cosa Nostra-mafiaens æreskodeks.