Dovrebanen 100 år:

Med Dovrebanen til Dovre faller

I hundre år har lokførere som Mary Ohlanders og Geir Opheim ført Dovrebanen opp og ned mellom Oslo og Trondheim. 17. september 1921 åpnet kong Haakon det siste strekket fra Dombås til Støren, slik at passasjerene slapp omveien gjennom Østerdalen og Røros.

Lokførerbytte: Hit, men ikke lenger for Mary Ohlanders, som har ført Dovrebanen opp til Dombås. Geir Opheim skal ta toget over fjellet og inn til Trondheim.  Foto: Kim Nygård

Toget forlot Østbanestasjonen i Kristiania en time før midnatt fredag 16. september. Kong Haakon hadde trukket seg raskt tilbake til sin egen kupé for å være uthvilt til alle strabasene som ventet denne helga. De ville være fremme på Dombås klokken åtte neste morgen, der det rett nok var satt av bra med tid til en lang og god frokost, men der det etterpå var forventet at han vær så god hadde å levere helt kongelig til langt utpå søndagen.