Saltbakte rødbeter  Foto: Terje Svaan

Kjøkkenveien

Saltbakt er velbakt

Rødbeter er en herlig og fullverdig hovedingrediens i et middagsmåltid.

Om man snakker om rødbeters fortreffelighet er det vel ofte at det fokuseres på sunnhet og næringsinnhold. Og det er slett ikke uten grunn.

Men årsaken til å fremheve rødbeter kan i like stor grad være at det både er fabelaktig godt og fabelaktig anvendelig. Rødbeter kan tilberedes på så mange måter, de kan kokes, syltes, friteres, stekes, ovnsstekes. For eksempel.

Og så kan rødbeter saltbakes. Det har minst to store fordeler. Dels fordi det lager seg selv i ovnen mens du kan gjøre hva du vil i tre timer. Du kan gå en god skitur, du kan snorke på sofaen, rødbetene lager uansett seg selv inne i ovnen. Dessuten er saltbaking fint fordi all god smak, alt godt næringsinnhold holder seg inne i rødbetene under tilberedelsen, i motsetning til om du for eksempel koker rødbetene.

[flexy="2-3, full"]

Lager seg selv: Tre timer etter at vikarkokk Adrian Løvold har lagt rødbetene i salt, kan han pakke dem ut av saltet. All smak, all næring er i behold. Det vises når du jobber med rødbeter, men rødfargen er ikke vannfast. Så bare vask i tide. Stek chèvren i tørr panne like før servering, så er smakskombinasjonen perfekt.  Foto: Terje Svaan

[/flexy]

Saltbaking er like bra for andre rotfrukter, ikke minst poteter og sellerirot- skjønt sistnevnte bør skjæres i litt mindre biter.

I ukene etter jul er det mange som søker etter litt enklere, lettere, sunnere mat, og rødbeter passer perfekt inn i en sånn plan. Tilberedt sammen med chèvre og annen snacks blir det et elegant måltid som godt kan serveres som en helgerett.

Prikken over i-en: Rødbeter og geitost toppes med nøttesmør – og du har en staselig januarrett  Foto: Terje Svaan

Saltbakte rødbeter

4 personer

Ca. 1 kg rødbeter

Grovt havsalt

100 g chèvre

Ristede mandelflak

Spirer, gressløk

Nøttesmør

1. Lag nøttesmør ved å skjære smør i terninger og smelte det i en kasserolle. Kok opp smøret mens du jevnlig rører litt på panna. Når det skummer opp, begynner du å røre godt i det med en tresleiv. Når det begynner å lukte nøttaktig og er blitt brunt, er det ferdig. Koker det lenger, blir det fort brent. Nøttesmøret du ikke bruker kan oppbevares lenge i lukket glass i kjøleskap, eller det kan fryses i porsjonsterninger, så har du enda lengre.

2. Rist ferdig kjøpte mandelflak i tørr stekepanne til gylne. Sett til side.

3. Dekk bunnen av en gryte med grovt havsalt. Kutt stilkene av rødbeter og legg over. Dekk rødbetene med havsalt.

4. Sett inn i ovnen på 180 grader i cirka tre timer.

5. Ta av saltet (kan fint brukes senere), skrell rødbetene og skjær i skiver.

6. Skjær chèvre i skiver, stek gylne på begge sider i tørr stekepanne. Server rødbetene med chèvre, ristede mandelflak, hakket gressløk, spirer - og hell over litt nøttesmør før servering.

Rødbeter med chèvre i en fei

TIPS: Om du har lyst på denne retten, men ikke har tid til å bake rødbetene i tre timer, så finnes det en vei. Kjøp ferdig kokte rødbeter i matbutikken, sett dem i ovnen til gjennomvarme (tar ikke mange minuttene) - og følg ellers oppskriften.

Les mer: Her kan du søke i alle de gode oppskriftene fra Kjøkkenveien