– Jeg hadde ikke regnet med at folk kom til å kjenne meg igjen

Tidlig i pandemien bestemte Gunnveig Grødeland seg for å ikke rope ulv-ulv. Immunologen vet bedre enn de fleste hvor ille et virus kan bli.

Gunnveig Grødeland er leder for forskningsgruppen Influensa og adaptiv immunitet ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin, Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Stig B. Hansen/Aftenposten  Gunnveig Grødeland  Foto: Stig B. Hansen Stig B. Hansen/ Aftenposten

Det var en gang, i en fjern fortid, da korona var øl og delta et flyselskap, at Gunnveig Grødeland satt og fortalte meg om pandemier. Året var 2018. Anledningen var en artikkel om influensavaksiner. Immunologen snakket om den nye typen vaksiner hun forsket på, som kunne få en nøkkelrolle i fremtidige pandemier. Hun nevnte svineinfluensaen fra 2009, som tok livet av rundt 30 nordmenn, og understreket: Det finnes langt verre virus vi bør forberede oss på.