Historisk gull fra våre arkiver

Robotene kommer!

Ordet Robot ble brukt første gang i sin moderne form av forfatteren Karel Čapek i 1920 i hans teaterstykke R.U.R: Rossum's Universal Robots. Siden den gang har menneskeheten følt på en frykt for at disse mekaniske skapningene skal gjøre opprør mot sine menneskelige herrer og mestre.

Robot-venner: Roboten Pepper og Adresseavisens Gunnar Okstad knytter vennskapsbånd under konferansen Manifestasjon i 2017.  Foto: Christine Schefte

«Her serverer roboten Bella til bordet i Trondheim», skrev trd.by om serveringsrobotene Bella og Hola ved Olavstorget den 1. april 2022. En aprilspøk? Det kan så være eller kanskje ikke, men det fikk oss til å tenke på hvor langt tilbake historien om roboter som tjenere for oss mennesker egentlig går. En dykk ned i Adresseavisens arkiver førte oss helt tilbake til 1930.