«Gap» i motvind: Stein Olav må bekjempe en fæl motvind, men får nok fart til å sette en «ollie» over «gapen». Foto: VEGARD EGGEN

Stein Olav Vist (15) fra Bergsmo i Grong kaster et blikk over det sømløse grå betongteppet foran ham. Det er en stinkende varm dag i bygda i Namdalen med under 3000 innbyggere.

Stein Olav og kameratene kan nesten ikke tro at tilbudet de har fått er en realitet, selv om det ligger der rett foran dem.

– Det er ganske sykt faktisk.

Stedet mest kjent for laksefiske har fått en ny attraksjon. Lyden av Grong er ikke lenger sluker som suser gjennom lufta for å duppe ned i Sanddøla eller Namsen, men hjul som ruller over betong.

– En middels stor skatepark … det er ikke alle plasser som har det! Forrige tirsdag kom det folk fra Mollys (Skateshop) i Trondheim for å skate her. Det var dritkult, sier Stein Olav stolt.

– På YouTube er det en video av en som er sponset av Boardshop og Globe som har vært her. Det er bare å søke på Grong og skatepark, forteller ett år yngre Adrian Liberg minst like stolt.

Tilskuere på sykehjemmet

I juni sto parken på om lag 400 kvadratmeter til 1,6 millioner kroner ferdigstøpt. Et lite stykke California i Grong. Sentralt plassert på bygdas idrettsanlegg, slett ikke gjemt bort bak et lagerbygg eller i ei stygg bakgate.

Det er som avansert origami i grått papir har ramlet ned fra himmelen her mellom fjellene. Det er kurver og kanter, skateelementer brettet opp i den lysegrå overflaten.

Rett ovenfor ligger sykehjemmet på Grong. Men ingen klager på bråk.

– Det er ganske mange av de gamle som sitter og ser på oss. De synes det er kult og artig, forteller Stein Olav.

Han sparker fra og forsvinner nedover betongen. Dreads, T-skjorte og grå dongeribukse blafrer mens han uredd angriper betongen.

Kan bli gnisninger

– Foreløpig er det ikke mange som skater i Grong, nei. Fem-ti stykker?

Jorunn Lilleslett er kulturleder i Grong kommune og har vært prosjektleder for skateparken, populært kalt «skateløkka».

Hun sier at kommunen har gitt bygdas få skatere et eksklusivt tilbud. I Trondheim finnes til sammenligning ingen skikkelig utendørspark i dag.

– Men når folkehøyskolegjengen kommer hit, er det straks flere. Og så har vi også en gjeng på sparkesykler, det er i hvert fall 40 stykker. Det kan bli litt gnisninger mellom dem og skaterne, men det håper vi går seg til, sier Lilleslett.

Kommunen har realisert parken med en egenandel, spillemidler og momskompensasjon. Politikerne i bygda vedtok enstemmig å bygge betongpark forrige sommer etter at det hadde blitt jobbet med i mange år. Lilleslett anslår at det er om lag 500 ungdommer i målgruppen under et vanlig skoleår.

– Det har vært arbeidsgrupper med ungdommer, og erfaringene som er gjort andre plasser har fortalt oss at betong er mest holdbart og gir minst støy og personskader. Vi har brukt veldig lite på prosjektering og fått lagd en enkel skisse fra en som prosjekterer snowboardanlegg. Det ble ei løkke med elementene som ungdommene ville ha, sier Lilleslett.

Ifølge Lilleslett er Grong kommune ganske bra stilt med idrettsanlegg. Men i likhet med andre har kommunen slitt med å tilrettelegge for ungdom som ikke finner seg til rette i tradisjonelle idretter.

Etter at skateparken sto ferdig, har det kommet folk fra Trondheim for å skate på anlegget i Grong. Flere har visstnok campet rett ved siden av for å skate dager i strekk.

– I august skal vi ha offisiell åpning, og da kommer Henning Braaten (norgesmester i street) for å ha skateskole og show, forteller Jorunn Lilleslett.

Ordfører Skjalg Åkerøy i Grong synes det er stas å høre at skatere fra Trondheim reiser til lille Grong for å skate.

– Det er veldig positivt og viser bare at vi har fått laget en god park. Dette er noe vi kan markedsføre oss med, sier Åkerøy.

Verdal og Levanger følger

I siste utgave av skateboardmagasinet Playboard slås det fast at en «betongbølge» har slått innover Norge. 25 år etter at skateforbudet ble opphevet, er skating blitt stuerent.

Flere tettsteder og byer bygger nå betonganlegg til mange millioner kroner. Endelig kommer Norge etter Sverige, sies det.

Verdal og Levanger er andre kommuner i Nord-Trøndelag som skal bygge betongpark. Hvert sted planlegger park i sentrum.

– Skatepark er noe som har vært snakket om i mange år, men nå er både politikere og administrasjon enig i at vi skal gjøre det skikkelig. Vi samarbeider også med Levanger og bygger parker som utfyller hverandre. Det blir perfekt for ungdommene å kunne hoppe på toget og reise til en ny bane som ligger et kvarter unna, sier rådgiver Øystein Kvistad i Verdal kommune. Parken i Verdal skal stå ferdig i juni 2015 og blir litt større enn Grongs park. Budsjettet i Verdal er på fire millioner kroner.

President Per Olav Hetland i Norsk organisasjon for rullebrett, Norb, forteller at flere kommuner har oppdaget at skateanlegg kan få akkurat samme støtte som andre idrettsanlegg.

– Da parken i Larvik (Månejordet Skatepark) ble bygget for flere år siden, trodde mange at det var startskuddet for de større parkene, men det har latt vente på seg. Men nå, som kommunene ser at staten betaler en tredjedel av kaka, blir det mer interessant, sier Hetland og viser til spillemiddelordningen.

Han nevner skateparker i Fredrikstad, Gjøvik, Stavanger, Lillehammer og Ullensaker. Og det kommer stadig flere. Men ikke i Norges tredje største by.

Stillstand i Trondheim

På Ladehammeren i Trondheim står installasjonen «Talerøret» smått nedtagget og gaper mot Munkholmen. Det var her Trondheim kommune hadde planer om en skatepark. Et anbud ble sendt ut vinteren 2013, men parken ble aldri bygget. Politikerne mente pristilbudene som kom inn var for dyre.

– Det var veldig fin design på parken. Selv om det er litt ymse vær i Trondheim så er det veldig stort behov for et utendørsanlegg som samlingspunkt, spesielt for de unge.

Det sier styreleder Øyvind Hammer i Betongpark. Selskapet holder til i Oslo og har spesialisert seg på bygging av betongparker. Alle ansatte i selskapet er gamle skatere som vet hvordan en skatepark må bygges for å fungere. Det holder som regel ikke med lokale entreprenører.

– Betong tørker veldig fort, og etter et kvarter med opphold og vind så er det tørt. Det passer Trondheim godt. Det er jo noe med det å ikke stå i en hall når det er sol ute, fortsetter Hammer.

Betongpark har bygget parken i Grong og mener den er et eksempel til etterfølgelse.

– Du kan gjøre det ordentlig som i Grong, eller halvveis som det ble gjort i Melhus der man kjøpte elementer som ikke var veldig gjennomtenkt. Da vil man heller fortsette å skate og kjøre sparkesykkel i gatene, mener Hammer.

Han fremholder at det ikke bare er skatere kan bruke en betongpark. Folk på sparkesykkel og BMX finner også sin plass her.

– Så selv på en liten plass som Grong er det et enormt behov. Det er den beste investeringen en kommune kan gjøre, da det aktiviserer ungdom. Det med skateboard er såpass gøy at det konkurrer veldig med tv-spill. Erfaringen er at ungdommene som får de parkene blir mye mer aktive, hevder Hammer.

– Hva vil skateparken føre til i Grong tror du?

– Det vil gjøre mange ungdommer veldig glade og bli en stolthet som er vanskelig å måle i verdi. Det setter Grong på kartet. Ved motorveien burde man skiltet om skatepark slik at folk kan stoppe på den litt døve turen opp til Narvik, sier Øyvind Hammer.

Inne i solskinnet

Utenfor Trikkestallen på Lade er det smått oppstandelse. Hvorfor er døra stengt? Klokka har passert tolv på dagen, og i juli måned skal det bety at den populære innendørshallen med ramper, bokser, «bowls», og «rails» skal være åpen.

– Været er jo for fint til å være inne, slår 16 år gamle Anders Vuttudal fra Melhus fast i solskinnet. Han kjører sparkesykkel og forteller om nedturen da kommunen på hjemplassen pakket bort skateelementene som ble satt ut etter klager fra et sykehjem.

En liten halvtime går før en gutt kommer susende på brett. 17 år gamle Andreas Berg Fritz hopper av skateboardet, flyr over grusen før han raskt taster inn koden slik at anlegget åpner. Guttene stimler inn den trange inngangen ved jernbanelinja.

– Jeg forsov meg litt, forteller Andreas litt senere idet et titalls gutter på sparkesykkel og en håndfull skatere raser over treverk og betonggulv i den kjølige hallen. Er du ikke oppmerksom, risikerer du å bli kjørt ned av en tiåring som kan ta en «ollie» omtrent like høy som han er selv.

16 år gamle Eilert Døhl fra Steinan har tatt skatingen et skritt lenger enn de fleste. Han går nå på skatelinje på videregående skole i Malmö, men er for tiden hjemme på sommerferie.

Han har gått med planer om å etablere skatekurs i samarbeid med Trondheim Skate Association (TSA) i lengre tid. Døhl kan vasse i skateparker i Malmö. Han er i likhet med andre skatere i Trondheim Ukeadressa har snakket med smått forundret over at Norges tredje største by ikke har et uteanlegg.

– Det ville vært en attraksjon for alle. En fotballbane er likedan over alt, men en skatepark er unik, og folk er villig til å reise langt for å prøve. Det kunne blitt brukt av alt fra nybegynnere til folk som har drevet på lenge. Hvorfor skal ikke Trondheim greie det når Gjøvik og andre småsteder får det til? spør Døhl.

I stedet for en større betongpark på Ladehammeren kommer det nå ti mindre skateanlegg rundtomkring i bydelene.

Joakim Ulseth, opprinnelig fra Stjørdal, er styremedlem i TSA og ganske oppgitt han også.

– Vi hadde fått område, penger, og alt var klart for «go». Det var leid inn en parkdesigner fra USA som tegnet en kul park, og så ble hele summen splittet opp fordi Rita Ottervik heller ville satse på flere nærmiljøanlegg enn å få til noe skikkelig …

– Har ikke skaterne vært flinke nok til å fortelle politikerne at man ønsker et stort anlegg?

– Vel, i Stjørdal har vi prøvd å gnåle om skatepark i åtte år, og det kan virke som de hører på oss, før de til slutt finner ut at de vet best selv. Det er sånn det er, sier 22-åringen fra Stjørdal.

Han har selv tatt turen nordover til Grong for å skate. Kjørt forbi Snåsavatnet, Snåsamannen, Heia gjestegård, og tatt av mot Grong sentrum. Fortsatt forbi den lokale nærbutikken, og ned til fritidsparken. Om lag 20 mil unna Trondheim har han fått betong under hjulene.

– På en måte er det forståelig at de har fått det til. Det er et mindre kommunestyre og mindre folk. Det kan være enklere å få igjennom ting om man kjenner han som kjenner ordføreren, fastslår Ulseth.

Misliker snusspytting

Det har begynt å blåse opp i Grong. En begravelsesbil ruller opp ved sykehjemmet – et syn som ville fått eldre skatere til umiddelbart å tenke på en av de mest kjente frasene i skateboarduniverset, «skate or die».

Guttene på brett lar seg ikke affisere. De gjør sine forsøk i både mot- og medvind. Tryner i betongen. Reiser seg, prøver igjen. Utbryter «sketchy!» når ting er helt på kanten.

Rett ved siden av ligger en folketom kunstgressbane.

– Jeg spiller en del fotball når jeg ikke skater. Det er kanskje ikke en sport, men det er det vi bruker tida på, sier 13 år gamle Peder Espelund, som hopper over ei grop, en såkalt gap, og er nesten like høyt oppe som Storhusfjellet på venstre hånd.

Stein Olav Vist svetter, klager og småbanner i varmen. Han er misfornøyd med et par ting. Opptatt av orden. Dette er hans lekegrind.

– Det er noen som driver og spytter snus her, sier han.

Noen skrapa ølbokser ligger på toppen av skateparken. Stein Olav prøver seg over en skinne, en rail, som står i bunnen av parken.

Den lange og slanke 15-åringen fra Bergsmoen glir over og lander trikset. Mamma og høyrepolitiker Kjersti Vist, som har jobbet iherdig for parken, kommer med et lite gledeshyl – «yeeeayh», roper hun.

– Det er dritdårlig, mamma. Jeg landet ganske bakpå, korrigerer sønnen.

«Destroy all scooterkids»

Guttene er dehydrert og slenger seg sliten ned på betongen.

På en av avsatsene er beskjeden klar, skriblet ned med tusj står det; «Destroy all scooterkids».

– Er dere blitt bortskjemte med egen skatepark i Grong?

– Bortskjemt!?! Det er kommunen som er bortskjemt med alle pengene de ikke bruker på noen ting. Dette er det smarteste kommunen har gjort noen gang, kommer det kontant fra Stein Olav Vist.

Kompisen Adrian Liberg, 14 år gammel, sitter like ved. Han tar en slurk vann, før han sier tørt:

– I hvert fall på 15 år.

Ikke bare skating: Peder Espelund, i blå T-skjorte, spiller på bygdas gutter14-lag i fotball. – Det er kanskje ikke en sport, men det er det vi bruker tida på, sier 13-åringen om skatingen. Foto: VEGARD EGGEN
Sentralt plassert: Betongparken ligger rett ved kunstgressbanen, og like ovenfor er sykehjemmet. At parken er bygget i betong gjør at det ikke bråker mye, forteller Jourunn Lilleslett i kommunen. Foto: VEGARD EGGEN
I Trondheim brukes Trikkestallen til skating. Foto: VEGARD EGGEN