På tide å legge ned livets harde skole?

Asylsøkerne på Stav hotell ble denne uken flyttet til Vikhammer motell etter at UDI hadde fått en bekymringsmelding fra Fylkeslegen i Sør-Trøndelag og kommuneoverlegen i Malvik. Foto: Rune Petter Ness

Jeg blir så sint. Sånn innerst til beinet. Sint og skuffet og oppgitt og maktesløs og alle slags følelser jeg ikke liker å ha. Det blir jeg.

Men hvorfor blir du det da, Ståle?

Jo, Jeg har tilfeldigvis lest to saker som omhandlet flykninger i dag. En på adressa.no og en på på NRK.

Den ene omhandler at flykninger logisk nok skal flyttes fra det kjipeste stedet i Midt-Norge: Stav gjestegård til en plass med bedre tilbud, bedre mat, og bedre uteområder noen steinkast unna. Kjempebra tenker jeg. Da får de stakkars folkene mer å sysle med og kan faktisk gå seg en tur og gjøre noe annet enn å innånde bensinstasjonlukt, spise plastikkmat og høre folk dundre forbi for å rekke et fly til Grand Canakkas.

Gleden min går fort over til de følelsene jeg beskriver først i statusen her. For nå scroller jeg meg igjennom kommentarfeltet (på Facebooksiden til avisen). Fy (unnskyld språket) f... så mye kjipe folk som sitter å lirer av seg alskens egosentrisk oppgulp og rasistiske ytringer. Jeg blir helt satt ut. Målløs. Vet ikke hvor jeg skal begynne. Heldigvis ser jeg at noen går rasistbermen imot. Med gode motsvar, slik at ytringene fra ytre brunhøyre ikke får stå ubesvart. Det blir jeg glad av. Veldig.

Gleden dør kjapt da jeg ser saken om Ammar (som kjøper kneipbrød til alle vennene sine). Hvor latterlig lavmål og drita feigt er det ikke å snikfotografere og spre hat på den måten som de gjorde i Vadsø? Sinnet mitt har tatt helt overhånd og peaker på kokepunktet. Koker over og går over til å bli mutt oppgitthet.

Alt jeg nå klarer å gjøre er å hamre ned dette alt for lange, alt for kjeitete innlegget og bli i overkant generaliserende for å be innstendig om at folk må slutte å gå på "Livets harde skole". Ta heller å gå på NTNU eller Universitetet i Oslo, Norges arktiske universitet, Harvard, Trøndertun folkehøgskole eller hvilken som helst annen skole i hele freakings verden. Øk kunnskapen din om andre enn deg selv. Møt folk som ikke er kliss lik deg selv. Se folk du ikke kjenner inn i øynene og si hei. Ta i mot andres kulturer og del din. Lær bort og nyt av andres lærdom.

Ikke draper alle nettsider og kommentarfelt du finner med fremmedfientlig ræl. Kom heller til meg kjære kjellerrebell, så skal du få en klem. For det tror jeg virkelig du trenger.