Det er helt utrolig hvordan en så middelmådig filmskaper som George Lucas har preget filmverden så sterkt siden 1977.

Det spørs om en film noen gang har endret filmindustrien og preget filmverden så mye som George Lucas' «Star Wars» fra 1977. Sammen med Steven Spielbergs «Haisommer»(1975) og «Nærkontakt av tredje grad»(1977) bidro den til å prege storfilmsatsingen i Hollywood helt fram til vår tid.

Siden 1977 har Star Wars-universet blitt en egen industri for flere generasjoner fans, mange med et nærmest religiøst forhold til de tre første filmene i serien, fra 1977–1983. De tre neste filmene, fra 1999-2005, såkalte «prequels» med forhistorier som egentlig gjør dem til film nummer I, II og II i serien, er massivt utskjelte av mange Star Wars-fans.

De som hevder at Star Wars var mye bedre før, i stor grad menn i 40-50-åra, har neppe sett kritisk på de gamle filmene i det siste. Både den første filmen fra 1977 og «Jediridderen vender tilbake»(1983) har tålt tidens tann ganske dårlig, i spill, teknikk og replikker. Likevel er det mulig å skjønne magien og tiltrekningskraften til universet, historien og typene.

Det er til og med mulig å skjønne hvorfor Disney betalte 4 milliarder doller for rettighetene til å utvikle Star Wars-universet videre. Fordi det ganske sikkert vil lønne seg. Heldigvis har de satt på dyktigere filmskapere enn Lucas, og unngår etter første forsøk å dømme den omdømmemessige hengemyra George Lucas etter hvert satte Star Wars-franchisen i.

Parallelt med at Lucas dreide Star Wars mot sjelløse, overtydelige digitale barnefilmer, endret han litt på de tre første filmene, uten å gjøre originalene tilgjengelige. I sin nye bok «A Disturbance In The Force: Imperiet Slår Sprekker», sammenligner trondheimsforfatteren Petter Aagaard det Lucas har gjort mot originalfilmene med Holocaust-fornektelse. Det sier kanskje mer om Star Wars-fansen enn om Lucas, men viser hvor dypt filmeventyret sitter hos noen.

Steven Spielberg har sagt at den nye Star Wars-filmen kan bli tidens største film. Det kan godt hende, men det gir også grunn til bekymring. For en som så den første Star Wars-filmen på Sentrum kino i Trondheim som 11-åring i 1978, er det ikke akkurat «Vidunderlige Nye Verden» over at Star Wars og James Bond ser ut til å bli to av de største filmene på kino i verden i 2015.

På lista over de ti mest sette filmene på norsk kino i år, er før Star Wars slippes løs, kun «Bølgen», «Fifty Shades of Grey», «The Imitation Game» og «Innsiden Ut» ikke oppfølgere til etablerte suksesser. Sistnevnte en originalfilm fra Disney, verken bygget på bok eller kjent historie. Den er både den beste og dristigste filmen på lista.

Selv om den nye Star Wars-filmen leverer som det heter, har sannsynligvis den indre reisen i «Innsiden Ut» vel så mye til felles med en Star Wars-revolusjon på kino, slik det fortonte seg da den første filmen kom for snart 40 år siden. Det grenseoverskridende ved å se noe på lerretet du aldri har sett før. Godt gjensyn med gamle helter blir ikke helt det samme.