2015 var et begivenhetsrikt år for det politiske Trøndelag. Kommunevalg, grønt gjennombrudd, trønderske statsråder og sammenslåing av kommuner og fylker har preget nyhetsbildet.

1. Trøndelag kan bli ett fylke

For mange av oss er det en merkverdighet at Trøndelag er delt i to, men nå er det igjen håp om en sammenslåing. Fylkestingene i begge fylkene har vedtatt en intensjonsavtale, og i høst ble Trøndelagsutredningen lagt fram. Aldri før har vi vært nærmere et felles Trøndelag. I 2016 vil vi få vite om politikerne våger å ta skrittet fullt ut. Men det er ingen grunn til å juble for tidlig: motkreftene i Nord-Trøndelag er mange og høyrøstede.

Les også kommentaren: Sørtrønderen er fra Mars, nordtrønderen er fra Venus

Les også kronikken: To verdenssyn på Trøndelag

2. Rita gjorde det igjen

Ikke overraskende ble Rita Ottervik valgvinner og kunne gå på sin fjerde periode som ordfører i Trondheim. Meningsmålingene viste hele veien at Høyre og Yngve Brox var sjanseløse. Rita Ottervik har vist seg som en ordfører med høy tillit og stor gjennomføringsevne. Til tross for betydelig kritikk mot eldreomsorgen i byen, var det henne velgerne stolte på. Det alle spør seg om nå, er hvem som seiler opp som Otterviks arvtaker i Trondheim.

Les også kommentaren: Uovervinnelige Rita

Les også: Hvor lenge vil Rita sitte?

3. Grønt gjennombrudd

Alle hadde forventet at Miljøpartiet De Grønne ville vokse, men ingen forutså den voldsomme klatringen partiet hadde på målingene dette året. Med makt i flere store byer og folkevalgte i en rekke kommunestyrer i landet, har De Grønne en historisk mulighet til å påvirke. I Trondheim ble Hilde Opoku varaordfører, mens veteranen Jan Bojer Vindheim ble den første grønne representanten på fylkestinget i Sør-Trøndelag. Mange idealistiske grønne politikere skal få brynet seg i det kommende året.

Les også kommentaren: Derfor ble Miljøpartiet valgvinneren

Les også kommentaren: Ja takk til en grønnere by

4. Senterpartiet fester grepet i Nord-Trøndelag

Senterpartiet gjorde et svært godt valg i Nord-Trøndelag og bekreftet at fylket er deres kjerneområde. Partiet vant mye på å fronte en tydelig motstand mot Stor-Trøndelag, mot privatisering av NTE og motstand mot regjeringas distrikt- og landbrukspolitikk. Partiet fikk 13 ordførere i fylket og vant de to største byene Steinkjer og Stjørdal med imponerende valgresultat.

Les også: Sp vant valget, men tapte makta

Les også kommentaren: Det er langt fra Akersgata til Agdenes

Les også:

5. Gigantkoalisjon skal styre Trondheim

Det vakte betydelig oppsikt at Rita Otterviks allerede brede koalisjon i Trondheim ble enda bredere. Etter at Venstre og Pensjonistpartiet byttet side etter valget, er det kun Høyre og Fremskrittspartiet som ikke er en del av den politiske ledelsen i Trondheim. Nå skal rekordmange partier kive om politikk og oppmerksomhet. Varer idyllen eller blir det mye «staurbæring» for Rita Ottervik?

Les også: Syv partier skal styre Trondheim

Les også kommentaren: All makt på bakrommet

6. «Høyrebølge» på Fosen

Det har ikke vært spesielt moro å være blå i Trøndelag. I fire år har kun én av 48 kommuner hatt Høyre-ordfører, Rissas Ove Vollan. Selv om Høyre gjorde et dårlig kommune- og fylkestingsvalg i høst, klarte partiet å firedoble sin ordførerkvote i Trøndelag, og samtlige kommer fra Fosen. Ove Vollan har fått selskap av Einar Eian i Roan, Tom Myrvold i Ørland og Steinar Saghaug i Leksvik.

Les også: En offiser og en svakstrømsmontør

Les også: Dette er valgets største overraskelser

7. Rissa og Leksvik blir Indre Fosen kommune

Jan Tore Sanners kommunereform har ikke akkurat hatt en pangstart i Trøndelag. Kun to kommuner har så langt vist mer enn høflig interesse for å slå seg sammen. Rissa og Leksvik har gjennomført folkeavstemninger, med en overbevisende ja-seier i Rissa og et oppsiktsvekkende 50/50-resultat i Leksvik. I kommunestyret før jul ble det klart at den nye kommunen skal hete Indre Fosen. Det nye året vil vise om flere følger etter fosenkommunene, eller om regjeringens prestisjeprosjekt fortsetter i motbakke.

Les også: Rissa+Leksvik=Indre Fosen

Les også kommentaren: Trøndelags modigste politikere

8. Giske og Valen til topps

Trond Giske har vært Arbeiderpartiets kronprins så lenge vi kan huske og vært gjenstand for spekulasjoner i nær sagt alle viktige roller i partiet. Han har vært utdanningsminister, kulturminister og næringsminister. I år ble han omsider også nestleder i Arbeiderpartiet. Snorre Valen har lenge vært spådd en lys framtid i SV, men få hadde forutsett at han ville bli nestleder allerede nå. Muligheten dukket opp da Bård Vegar Solhjell trakk seg som nestleder i SV.

Les også: Denne gutten i rød jakke ble i dag nestleder

Les også: Valen skal sette fart på SV

9. Trønderbonanza i regjeringen

Det er et uttrykk om statsråder som heter at enten er de kvalifisert eller så er de trøndere. Det gjaldt i alle fall da statsminister Erna Solberg byttet ut sitt mannskap før jul. Inn som kulturminister kom Linda Hofstad Helleland (H), mens Per Sandberg (Frp) noe overraskende ble landets nye fiskeriminister. Vi forbandt Sandberg med mye, men ikke fisk. To trøndere inn betydde at én måtte ut. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) måtte reise skuffet tilbake til Verdal.

Les også kommentaren: Slik blir de nye statsrådene

Les også: Olavsfestdagene får det ikke verre

Les også: Fiskeriminister var ikke drømmen

Sammen: De to fylkestingene i Nord- og Sør-Trøndelag har vedtatt å utrede sammenslåing av de to fylkeskommunene. Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) i Nord-Trøndelag og Tore O. Sandvik (Ap) brenner for sammenslåing. Foto: Glen Musk, adresseavisen
Uslåelig: Rita Ottervik (Ap) ble med et imponerende valgresultat gjenvalgt som ordfører i Trondheim. Foto: terje svaan
Grønn vekst: Miljøpartiet De Grønne gjorde et svært godt valg og Hilde Opoku ble varaordfører i Trondheim. Foto: jens petter søraa
Hyllet: Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) blir hyllet med en seierssang etter et svært godt valgresultat. Foto: FRANK CADAMARTERI
Bredt: Sju partier skal styre Trondheim etter høstens valg. Her presenteres budsjettet av Jon Gunnes (V), Morten Kokaas (Pp), Geirmund Lykke (KrF), Geir Waage (Ap), Rita Ottervik (Ap), Hilde Opoku (MDG), Marte Løvik (Sp) og Ottar Michelsen (SV). Foto: Rune Petter Ness
Høyrebølge: Høyre gjorde et dårlig valg, men fikk fire ordførere på Fosen etter høstens kommunevalg. Ove Vollan, Rissa, Tom Myrvold, Ørland og Einar Eian, Roan. Foto: jens petter søraa
Kommunegrenser: Rissa og Leksvik har sagt ja til å bli Indre Fosen kommune. Ordfører Ove Vollan (H) i Rissa og varaordfører Bjørnar Buhaug (Sp) i Leksvik har ivret for sammenslåing.
Kronprins: Trond Giske ble i vår valgt til nestleder i Arbeiderpartiet. Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix
Talent: Snorre Valen ble i høst ny nestleder i Sosialistisk Venstreparti. Foto: TERJE SVAAN
Trønderregjering: Linda Hofstad Helleland (H) ble ny kulturminister, mens Per Sandberg (Frp) ble noe overraskende ny fiskeriminister. Foto: foto Kristin Svorte