Det er vanskelig å spå hva som blir de største sakene i 2016, men for Midt-Norge blir to ord sentrale: Nyskaping og byutvikling.

Foto: Karl Gundersen

Ved starten av 2015 var det få, om noen, som ville spådd at den største mediesaken ville bli den enorme strømmen av flyktninger og asylsøkere til Europa. Nå, ved inngangen til 2016, er det lettere å si at denne saken vil prege også det kommende året.

Les også kommentaren: Velkommen til oss. Kanskje

Men den blir ikke den eneste viktige saken i 2016. Mellom flyktningkrise og klimakrise er min spådom at nyskaping og byutvikling kommer til å bli helt sentrale spørsmål i den lokale debatten.

Evnen til og ønsket om nyskaping er kanskje det som har gledet meg mest siden jeg flyttet tilbake til Trøndelag for et drøyt halvår siden. Måten næringslivet løfter frem utdanningsinstitusjonene når de snakker om hva som er viktig for regionen, måten NTNU jobber for å bygge broer til næringslivet og måten det jobbes med å kommersialisere forskning har overrasket meg i positiv forstand. Ja, det er fortsatt mye å gå på, men i norsk sammenheng er denne regionen kommet langt. Min påstand er denne: Trondheim er den av de store byene i Norge hvor næringsliv og forskning er tettere knyttet sammen.

Sintef er det åpenbare eksempelet, men også i de mindre miljøene spirer det – enten det er snakk om spill, medieteknologi eller sensorteknologi. I den tiden vi går inn i, hvor olje og oljeservice ligger an til å bli mindre viktig, er det nettopp denne nyskapingen vi skal bygge fremtiden på.

For meg, som har flyttet fra Bergen, er sammenligningen slående. Der hvor næringslivet over store deler av Vestlandet er helt avhengig av oljen, er næringslivet i Midt-Norge ikke bare mer diversifisert. Det er også bygget på flere suksesser som er skapt av lokalt utviklet teknologi. Vi har kanskje ikke fått blitt med på de helt store oppturene olje- og gassnæringen har gitt enkelte deler av landet, men det skal vi prise oss lykkelige for nå som nedturen er her. Når det nye slagordet er blitt «fra særstilling til omstilling», er det vanskelig å se for seg regioner som er bedre posisjonert enn denne.

Les også kommentaren: Jeg elsker deg fordi du forandrer deg

På ett område er imidlertid trønderne langt mer konservative enn bergenserne. For mens vestlandshovedstaden har spydd ut bølge etter bølge med ny musikk, handler mye fortsatt om trønderrocken i midten av landet. Selvfølgelig finnes det hederlige unntak – både når det gjelder artister og når det gjelder bedrifter – men på sosiale sammenhenger, konferanser og fester, er det ofte trønderrocken og de gamle heltene som trekkes frem.

I et næringsliv som er fremtidsrettet på dagtid, er det et paradoks å se hvor tilbakeskuende noen av dem er på kveldstid. Det setter selvfølgelig mange pris på, men nye artister trenger både inntekter fra spillejobber og arenaer å vise seg frem på. Da er eventmarkedet viktig, og der kan både offentlige institusjoner og private virksomheter bidra. Nyskaping handler om mer enn teknologi.

Også fysisk vil byen endre karakter de kommende årene. Utbygging på Nyhavna og Brattøra, NTNUs nye campus og fortetting av sentrum vil endre hvordan vi opplever byen. Ikke mye vil stå ferdig i år, men grunnlaget legges nå.

Senest på julaften viste arkitekt Ole Wiig frem sine planer til hvordan Trondheim kan se ut med 50 000 nye innbyggere i 2050. Om lag halvparten av dem får plass i Nyhavna, og ellers er Midtbyen og Brattøra områdene som får flest nye innbyggere. Byen trenger slike spenstige planer, folkene som bor her fortjener at noen tenker langsiktig.

Mitt håp er at så mange som mulig engasjerer seg i diskusjonen. Byutvikling er altfor viktig til at det kan overlates til noen få eksperter. Stemmene til alle som bor i og bruker byen trengs – og ikke bare dem som bor der endringen kommer.

For byutvikling er ikke bare beregninger av hvor stor trafikk gatene tåler, hvor høye husene skal være og hvordan byggene ser ut. Det er så mye mer. Det handler om hvordan vi beveger oss rundt i byen, det handler om hvordan vi lever livene våre, og det handler ikke minst om miljøet.

Mitt nyttårsløfte til dere er enkelt: Vi skal bidra til at nyskaping og byutvikling blir viktige tema i regionen vår i året som kommer.