Det er feil å tie når utenlandske menn begår overgrep mot kvinner, om vi så risikerer økt motstand mot innvandring.

Ut fra et misforstått ønske om ikke å høyne temperaturen i innvandringsdebatten, forsøkte både tysk og svensk politi å holde tilbake opplysninger om grupper av utenlandske menn som har begått overgrep mot «våre» kvinner.

Les også: Over 650 anmeldelser etter nyttårsaften-overfall i Köln

Politimesteren i Köln måtte gå av på grunn av sin håndtering av masseovergrepene under et stort arrangement nyttårsaften. Til sammen 516 saker er anmeldt av kvinner som opplevde å bli trakassert på ulike vis. Det handlet om alt fra tyveri via tafsing til to anmeldte voldtekter. 19 personer er mistenkt for å stå bak overgrepene, av dem er 14 menn fra Marokko eller Algerie.

Les også: Overgrep mot kvinner på nyttårsfest

Svensk politi har unnlatt å rapportere om tilsvarende tilstander på en musikkfestival i Stockholm i fjor. Mye tyder på at det er politiske årsaker til at overgrepene er blitt dysset ned. Politiet fryktet at den innvandringsfiendtlige fløyen i svensk politikk skulle slå mynt på saken.

I Tyskland snakker man om at Köln-overgrepene er blitt et vendepunkt i debatten om innvandring. Under Angela Merkels ledelse har landet stått for en generøs og åpen linje i flyktningkrisen. Landet tok i fjor imot 1,1 million flyktninger, de fleste fra muslimske land. Pegida-bevegelsen har arrangert demonstrasjoner mot innvandringen etter at overgrepene ble kjent. Også i mindre ekstreme kretser øker nå tvilen om og kritikken av regjeringens flyktningpolitikk.

Les også: Har utenlandsk opprinnelse

Åpenhet om de vanskelige sidene ved innvandringen er nødvendig. Når grupper av menn med en bestemt bakgrunn trakasserer kvinner, må det løftes frem. Vi må klare å forstå at om noen av innvandrerne vi har ønsket velkommen, begår overgrep, betyr ikke det at alle menn som kommer fra visse land er farlige for kvinner.

Les også: Merkel reagerer

Det er politiets oppgave å informere om den kriminaliteten som foregår i samfunnet vi lever i. Politiet skal ikke la seg styre av hva som til enhver tid kan være opportunt å informere om, ut fra politiske hensyn. Det er ikke rapportert om lignende hendelser ved norske arrangement, og det er å håpe at det er fordi det ikke har forekommet.

I hele Europa, også her i Norge, ser vi nå at de problematiske sidene ved den store innvandringen det siste halvåret i sterkere grad blir debattert, ikke bare på ytterfløyene. Vi trenger en edruelig og ærlig debatt om dette, og vi trenger en god integreringsinnsats for å forebygge negative konsekvenser av innvandringen.

Les også: Demonstrerte mot flyktninger

Mandag advarte PST-sjef Benedicte Bjørnland om at den store innvandringen fra muslimske land kan føre til økt radikalisering, økte konflikter og også større høyreekstreme miljøer. Altså mer ustabilitet, polarisering og konflikt i samfunnet. Dette er en type advarsler som må tas med stort alvor, ikke blåses vekk som ubegrunnet, eller hausses opp og ut av proporsjoner.

Les også: PST-sjefen advarer

Én utfordring som har vært lite fremme, er hva den store overvekten av mannlige asylsøkere vil bety på lengre sikt. Særlig blant de unge asylsøkerne er det et flertall av menn som kommer alene. I gruppen under 18 år er det nesten bare gutter som kommer. De skal bli voksne i Norge. Hvordan skal vi sikre oss at de har holdninger blant annet til kvinner som er i pakt med det vårt likestilte samfunn står for?

I tiden som kommer, trenger vi kloke ledere med vilje til åpenhet og til å ta utfordringene på alvor.