Skuggevik gir illustrerende beskrivelser av hva i bildene som kan utløse understrømmer i mennesket.

Dordi vs. Håkon – eller å være døråpner for kultur?

Hvordan påvirker bildende kunst? 4.2. gir Skuggevik innblikk i hva hun opplever i møtet med malerier av Bleken og Gullvåg, og jeg hører følgende rop: Jeg trenger andre bilder, andre kunstnere, og Adressa omtaler ikke andre malere!

Skuggevik gir illustrerende beskrivelser av hva i bildene som kan utløse understrømmer i mennesket. Hun formidler behov for å fjerne seg fra bildene «før jeg dras ned i sluket». Etter den første utstillingen som Gullvåg hadde i Nidarosdomen, hørte jeg en lignende reaksjon.

To amerikanske pilgrimer med kall til å besøke Europas hellige steder kom også til Nidarosdomen. De var gresk-ortodokse kristne og hadde denne tradi-sjonens bevissthet om bildets plass i kirken og det åndelige livet. Etter å ha sett bildene, så de rystet ut og bar vantro i blikket: Hva er denne utstillingen, spurte de. Deres spontane reaksjon var at bildene ikke hadde noe i en kirke å gjøre. – Bildeserien er så grotesk, så mørk og undergangs-preget. Hvor er det håpsbringende; de gode nyhetene, evangeliet, om at himmelriket er nær, og hvor er det vakre? Følgende spørsmål ble stående tilbake: Hva trenger mennesket i møte med virkeligheten?

Jeg opplever spørsmålet påtrengende. Folkehelseinstituttets Ungdata 2014, viser at sykefravær grunnet lettere psykiske lidelser økte med 145 prosent fra 2000-2011, at én av ti har angst og like mange depresjon. Vi er mange som trenger svar!

Det er meningsfylt å la svarene bli veivisere til innholdet i begrepet kultur: det som gir håp, det som bygger opp personen og det personlige fellesskapet. Mitt innlegg er et ønske om å anspore til arbeid for å svare på dette vedvarende behovet hos mennesker. Avisa kan vekke nysgjerrighet og å invitere mennesker til kultur som kan gi den søkende gode innspill og støtte til å komme videre i jakten på det nødvendige. Avisas debatt om kultur vil være en viktig del av arbeidet. For det nevnte innlegget har Adressa lørdag gitt plass til tre svar og en artikkel.

Jeg liker svaret fra Palmar Johansen. Men de to andre? Det ene er ren sjikane. Det andre er harselas med forfatteren. Samlet ser det ut som en personkonflikt: Dordi vs. Håkon. En slik vinkling stimulerer meg ikke til deltakelse.

Da Jon Fosse fikk Nordisk Råds pris, vekket han nysgjerrighet for de andre som også kunne vært vinnere. Jeg trenger en avis som vekker nysgjerrighet og slik åpner dører for alle slags kulturuttrykk som bringer håp og støtte for menneskets vei videre i livet.

Avgjørende bilde: Håkon Bleken og Håkon Gullvåg er enige om at bildet de malte i Biskop Darres gate fikk avgjørende betydning for bevaringen av Svart lamoen. Foto: OLE MARTIN WOLD