Arveoppgjøret etter NTE splitter partier, kommuner og fylker.

Det må et politisk jordskjelv til for at ikke trøndelagsfylkene slår seg sammen i april. Det jordskjelvet måtte i så fall være det fylkeskommunalt eide kraftselskapet Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE). Alle er enige om at NTE skal overtas av de 23 kommunene, men der stopper også enigheten.

Les også kommentaren: Vi trenger flere "hår i suppen"

Et ran. En hån mot Namdalen. Storbyene svikter distriktene. Historieløst og provoserende. Frekkhetens nådegave. Kolonialisme. Utsagnene fra lokale politikere har vært sterke og harde etter at fylkesrådet i Nord-Trøndelag la fram sitt forslag til fordeling av NTE. De ønsket at storparten av aksjene ble fordelt etter folketall.

At kun 15 prosent av aksjene skal fordeles etter kraftproduksjon, har fått det til å koke i Namdalen. Det er her verdiene er skapt, mener mange. Namdalen må «stå opp mot griskheten som råder sør for Asphaugen», skrev Namdalsavisa på lederplass. De folkerike kommunene i sør mener at de rike kraftkommunene kompenseres nok.

Arveoppgjør får sjelden fram det beste i oss. De «fire store», Steinkjer, Stjørdal, Levanger og Verdal, jobber knallhardt for at alt skal fordeles etter folketall. Folket gjennom å være strømkunder har bygd opp verdiene i NTE, mener de. Denne uka ble det kjent at ingen av de store kommunene selv kjøper strøm fra NTE. De har valgt en billigere strømleverandør. Selv om de skylder på strenge innkjøpsavtaler, var dette som å helle bensin på bålet.

Les også kommentaren: Steinkjer verre enn Sibir

NTE-konflikten splitter både kommuner og partier. Særlig betent er saken i Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som i realiteten styrer de fleste kommunene. Særlig er senterpartiordførerne blitt beskyldt for å vise «politisk dobbeltmoral uten blygsel». Steinkjerordfører Bjørn Arild Gram har innrømmet at han har vært «mindre klok», mens Stjørdals Ivar Vigdenes har frontet det usenterpartistiske standpunktet om at størst skal få mest. Han har uttalt at hele fylkessammenslåingen hviler på at NTE fordeles etter folketall.

Det har ikke vært en enkel jobb å få nordtrønderne med på å slå sammen fylkene. Neste uke samles de to fylkestingene til et felles fylkesting. Det siste de trenger er et kraftselskap som splitter dem. Sprengkraften i NTE-saken overgår til og med motstanden mot Stor-Trøndelag. Det er mange tapere i denne debatten, men den største taperen er kanskje kraftselskapet selv.

Alle snakker om hva som gagner kommunene. Ingen snakker om hva som gagner NTE.