Alt nytt og stort har en gang startet med en vill idé, og denne ideen er så sprø at den faktisk kan lykkes.

Vertsby: Hvis World Tech Forum skal arrangeres på denne tiden av året, kan det hende at deltagerne får oppleve Nidarosdomens mektige spir i vinterskrud. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen

Dette er scenariet: I 2026 er Japans statsminister ordstyrer for en konferanse som samler noen av verdens regjeringssjefer og ledende teknologer. Han takker Trondheim for å ha tatt på seg rollen som vertskap.

Ambisjonen er at i noen dager hvert år skal Trondheim være sentrum for verdens oppmerksomhet om teknologisk utvikling. Teknologiens Davos, er det blitt kalt, med referanse til at en sveitsisk småby i noen døgn samler statsledere og beslutningstagere for å diskutere økonomiske trender.

LES OGSÅ: Virkninger for Trondheimsregionen av flere teknoarbeidsplasser

Noen har lekt med tanken. Andre har kjælt med ideen. Atter andre har drømt om visjonen. Nå samles det inn penger for å sjøsette den villeste ideen som er tenkt i Trondheim på lang tid. Noen aktører har forpliktet seg til å delta med penger. Da er det ikke lenger bare en vill idé. Da er det litt mer, men fortsatt er det langt frem. Kanskje blir det ikke noe av. Kanskje er det andre byer rundt i verden som vil lykkes med å ta plassen som teknologiens Davos. Men, og det er det eneste som er helt sikkert: Trondheim vil i hvert fall ikke lykkes uten å prøve.

LES OGSÅ:  Impelloanalysen beskriver teknologibransjen

Og hvorfor ikke. Verden trenger teknologiske innovasjoner, og det er ingen grunn for Trondheim til å være påtatt beskjeden. Klimakrise og befolkningseksplosjon er to områder der det trengs omfattende teknologiske endringer for at det skal være levelig på jorden i fremtiden. Verden trenger vann og ren luft, mat og energi på klimavennlig og bærekraftig vis. Trondheims forskningsmiljøer er verdensledende på noen av disse områdene, særlig innen energiforskning. Poenget er likevel ikke at alle løsninger skal plukkes fra hyller på Gløshaugen. Det er ikke mulig, men byen har så mye kunnskap å by på at den har troverdighet som vertskap for et slikt årlig toppmøte.

LES OGSÅ: Trondheim Tech: Nyheter fra teknomiljøet

Hvordan skal Trondheim bli verdens sentrum noen dager hvert år? Initiativtagerne ser for seg å ruste opp den årlige teknologifestivalen Technoport til å bli et slags Technoport 2.0. Det årlige toppmøtet er gitt navnet World Tech Forum, og ambisjonen er at det kan samle 1500 deltagere fra 20 land. Målgruppen er verdens beste forskere, entreprenører, studenter, politikere og næringslivsledere. Arnstein Hellem i Sparebank 1 SMN sier at målet er å akselerere utviklingen av fremtidens teknologibedrifter. Han er primus motor for å reise en organisasjon og penger som skal omskape store, hårete mål til blank virkelighet.

LES OGSÅ: Programmet for Technoport 2. og 3. mars

Penger, ja. Hellem mener det trengs 20–25 millioner kroner hvert år i ti år før den japanske statsministeren – eller en annen fremtredende statsleder – kan slå klubba i rundebordet et sted i Trondheim. Det er småpenger i den store sammenhengen, men pengene skal samles inn, og for en bedrift eller kommune (gjett hvilken?) som inviteres til å delta i spleiselaget, skal utgiften forsvares og forklares.

Store, hårete mål overgås bare av én eneste ting: Store, hårete mål som blir omsatt til virkelighet.