Er dette den beste dagen i fylkeskommunens historie?

Så var de alle samlet. - Dette er historisk, varslet Aps gruppeleder i sør, Kirsti Leirtrø. En historisk dag, gjentok Høyres fylkesordfører i nord, Pål Sæther Eiden. Forventningene var spent til bristepunktet. Sårene er grodd etter at fylkene sist gang ble forsøkt samlet. Fylkestinget på Røros i 2005 ble mer sagnomsust enn historisk. Da forlot politikerne hverandre i sinne, men nå er de samlet på nytt. Presse og publikum ventet spent. Det historiske møtet ble direktesendt av alle trønderske mediehus. Ble det et ja denne gangen?

Les også: Alt klart for et felles Trøndelag

Men den som satt og ventet på et fyrverkeri av en debatt, kjenner fylkeskommunen dårlig. Først skulle forsamlingen dras inn i den fylkeskommunale virkeligheten. Alle kapitler i regional planstrategi ble gjennomgått. Brått tok det historiske suset slutt. Fylkeskommunen vet hvordan de skal verne om sitt eget image. Og vi hadde ikke før fått presentert tallene som viste at innbyggerne var positive til sammenslåing, før politikerne forsvant inn på lukkede gruppemøter.

Men den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves. Debatten kunne vært den amerikanske valgkampen verdig. Det viste seg fort at tallene slett ikke imponerte alle: - Dette trenger ikke være verdens undergang, begynte Sps Tomas Iver Hallem. Men alt han sa etterpå kunne tyde på det motsatte. Godt hjulpet av representanter fra SV, Rødt, De Grønne og Frp kunne en få inntrykk av at ikke bare Nord-Trøndelags framtid sto på spill, også distriktene, ungdommen og demokratiet kunne gå tapt. Hvem skulle trodd at fylkeskommunen kunne bety så mye?

I motsatt ende av skalaen var optimistene. Alle var de opptatt av å fortelle hvor trønderske de var, hvor stolte de var, «en gladdag». - en sterk region med konkurransekraft, ble det stadig gjentatt. Troen på hva man kan få til med et samlet Trøndelag, er enorm. Og det var uten at fylkesforfører Tore O. Sandvik hadde sagt et eneste ord.

Og hvem var så dagens vinner? Det var selvsagt fylkeskommunen selv. Meningsmålerne har gjort en god jobb sett med fylkeskommunale briller. Ni av ti spurte oppgir at de kjenner til fylkessammenslåingen. Seks av ti er godt fornøyd med fylkeskommunen sin. Hele 70 prosent sier de støtter «et styringsnivå mellom kommune og stat».

Er tallene i nærheten av virkeligheten, må dette være den beste dagen i fylkeskommunens historie.

Les også: Fire grunner til at fylkene samles... Og en stor hindring