Det er et underlig paradoks at egen kropp tar friheten fra verdens mest likestilte jenter.

Illustrasjon: Britt Eirin Johansen

Det er trist å se på. Hvor mye jakten på uoppnåelige idealer og den perfekte kropp ødelegger for våre unge. Spiseforstyrrelser, komplekser, dårlig selvbilde. Et kjapt googlesøk på «kroppspress» ga om lag 259 000 treff. Alle er vi imot det, likevel tynger det de fleste av oss.

I teorien har jenter og gutter aldri vært mer likestilt. Vi kan bli nesten akkurat hva vi vil. Ikke må vi bruke hijab og ikke må vi flykte fra krig. Vi bestemmer selv over vår egen kropp. Likevel er det noe så meningsløst som størrelsen på baken og bicepsen som gir oss bekymringer. Det burde strengt tatt ikke finnes noe mer uinteressant enn hvordan magen vår ser ut. Likevel er det blitt en målestokk på hvor mye vi er verdt som mennesker.

Les også kommentaren: Kjære jenter, dere må ta opp kampen

Det er ikke alt i vår natur som er like rasjonelt. Når hele verden ligger for ens føtter bruker vi de timene vi har fått på treningsstudio. Sprayer oss med selvbruningskrem og fyller kroppen med silikon. Den perfekte kropp blir nesten viktigere enn å være et godt menneske. Men hva skal man egentlig med Botox når man har bøker? Det er en av vår tids største mysterier.

Trøsten er at det går seg som regel til. Man erkjenner at både alderen og tyngdeloven gjør sitt. Men de fleste av oss innser etter hvert også det viktigste: Hvordan et menneske ser ut betyr så utrolig lite for dets betydning. Hvor mye enklere hadde ikke verden vært om vi alle hadde vært født med den innsikten?

Det som er mest i øyenfallende er hva som har skjedd med idealene våre. Til alle tider har vi beundret mennesker med bestemte egenskaper. Fordi de var sterke, raske eller kunne skaffe mat. Noen fordi de kunne skape forretninger, holde gode taler eller lykkes i politikk. Andre fordi de kunne skape store opplevelser for andre gjennom kunst og kultur. Hvordan vi ser ut har alltid vært en del av det å være menneske, men sjelden bare det.

Nå har vi etablert en generasjon idoler som først og fremst blir dyrket for sin kropp og sitt utseende. Som er inspirert av en pornokultur vi tok sterk avstand fra for få år tilbake. Før ville vi kalt det å framstille kvinnekroppen som et sexobjekt og en vare. I dag er dette idealer (nesten) ingen stiller spørsmål ved. Sannsynligvis skjønner ikke dagens unge hva vi snakker om engang. Dette er den virkeligheten de er vokst opp i.

Les også kommentaren: Noen flere blåmerker i barndommen gir oss kanskje noen færre åpne sår senere i livet

Det er mer enn en generasjonskløft mellom de tøffe rockedamene vi beundret på syttitallet fra jentene som vrikker lettkledd rundt i dagens musikkvideoer.

Kroppspress er ikke bare kvinnekamp. Det handler til syvende og sist om menneskeverdet.

Det positive er at vi trenger verken nye lover eller nye politikere for å gjøre noe med det.

---

Hør Adresseavisens kommentatorer på podcast

Du kan abonnere og lytte på podkasten via mobil eller iPad på iTunes via denne linken.

Vil du høre «OmAdressert» på din datamaskin kan du gjøre det ved å klikke på denne linken eller ved å klikke på bildet nederst i denne artikkelen.