Vi forventer at Stortinget gransker de nye politimetodene med kritisk blikk.

Manglende tilgang på metoder skal ikke stå i veien i kampen mot alvorlig kriminalitet, mener justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Nylig fremmet han forslag til nye politimetoder som gir politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) lov til å hacke datamaskiner og sende skjulte tekstmeldinger. Anundsen innser at denne type overvåking «flytter overvåkingspunktet nærmere sjelen», som han selv uttrykker det.

Vi stiller oss skeptisk til etterforskningsmetoder som minner om en form for digital tankekontroll. Vi deler bekymringen Datatilsynet har: - Dette er veldig alvorlig, sier direktør Bjørn Erik Thon, og viser til at på pc-ene våre har vi mye personlig informasjon. - Mennesker kan gjøre både dårlige og gode valg, og tanker som ligger i notater, kladder og usendte eposter blir ikke alltid videreført, påpeker Thon.

Datatilsynet frykter at politiet kan bli fristet til å gripe inn for tidlig i en etterforskningsfase bare fordi noen har tenkt på noe ulovlig. Tilsynet stiller også spørsmål ved om de foreslåtte tiltakene faktisk vil forebygge, avdekke eller forhindre alvorlige kriminelle handlinger. Justisministerens hensikt er å bekjempe alvorlig kriminalitet. Derfor vil regjeringen innføre et nytt selvstendig tvangsmiddel: Dataavlesing. Det betyr at PST eller politiet vil kunne lese alt som blir gjort og skrevet på en maskin. Ved å lese av tastaturet vil politiet også kunne kontrollere e-poster eller dokumenter som ikke er sendt til noen.

Anders Anundsen mener forslaget kan sammenliknes med dagens regelverk for beslag. Han viser til at politiet ikke får mer tilgang til tankene til en mistenkt enn de i dag får ved for eksempel beslag av dagbøker. I tillegg til dataavlesing vil han gi politiet lov til å sende skjulte tekstmeldinger, gjøre det lettere å ta beslag av e-poster, og gi grønt lys for romavlytting.

Regjeringens støttepartier reagerer helt forskjellig. Venstre stiller seg meget kritisk, mens Kristelig Folkeparti i utgangspunktet reagerer positivt. KrF ser forslagene som en naturlig oppdatering av regelverket om kommunikasjonskontroll. Leder av justiskomiteen, Hadia Tajik (Ap), er avventende, men poengterer at det er særlig viktig å få avklart hvordan prinsippene om konkret mistanke og domstolkontroll blir ivaretatt.

Vi forventer at Stortinget gransker de nye metodene med kritisk blikk.