Kommentar

Dyrere strøm for deg og meg

Det blir konsekvensen når mer norskprodusert elkraft skal sendes til land som har behov for å pynte klimaregnskapet.

Tause Tord: Når regjeringen legger frem en stortingsmelding om energipolitikk, hører vi ikke olje- og energiminister Tord Lien (Frp) si at du og jeg må betale mer for strømmen. Tord Lien var ved Rånåsfoss kraftstasjon i Akershus da han fredag presenterte den første stortingsmeldingen om energipolitikk på 17 år. 

Energipolitikk topper listen over ting som virker gørr kjedelig, men som angår de fleste av oss veldig direkte. Velstand er basert på tilgang til energi, og i Norge er det veldig synlige sammenhenger mellom levestandard og energiressurser. Lenge før oljen, ble norsk velstand fundert på en unik tilgang på klimasnill, fornybar vannkraft. Den største forskjellen mellom de store vannkraftutbyggingenes tid og 2016 er klimahensyn og at vi i Norge ikke lenger bare kan ta hensyn til oss selv.